Åk till Sandhamn – Sommarparadiset utanför Stockholm! 

by

Längst ut i Stockholms skärgård ligger sommarparadiset Sandhamn. Ön är ett otroligt populärt utflykstmål sommartid, men det finns saker att se och uppleva i Sandhamn året om. Vad kan man göra i Sandhamn och vilka sevärdheter får man inte missa?  

Vad är Sandhamn? 

Sandhamn är en by på ön Sandö i Stockholms skärgård som tillhör Värmdö kommun. Ön är till stor del täckt av tallskog och omges av många klippblock tillsammans med de klassiska röda sommarstugorna. Sandhamns läge precis på gränsen till öppet hav har gjort platsen till en populär tillflyktsort för både seglare och sommargäster.   

Öns läge blev tidigt en självklar knutpunkt för sjöfarten och redan mot slutet av 1600-talet började byn växa med både lotsar och tullar. Det dröjde dock fram till 1800-talet innan båtfolket och sommargästerna hittade dit.    

Sandhamn är även känt för sitt goda uteliv på somrarna då många stockholmare och andra turister tar sig till ön och är en känd plats för välbärgade. Idag är det cirka 100 personer som bor permanent i Sandhamn och det bästa sättet att utforska ön är genom att ta en lång promenad.  

Hur tar man sig hit? 

Sandhamn ligger längst ut i Stockholms skärgård och hit tar du dig med båt, antingen din egen eller färja. Ett alternativ är att åka från centrala Stockholm med Cinderellabåtarna. Resan tar cirka två timmar och här kan du uppleva den fantastiska skärgården på vägen ut till Sandhamn. På båtarna kan du även fika och äta mat på vägen till ön. 

Det går även att ta båten över från Stavsnäs som då endast tar cirka 30 minuter. Det går SL-bussar från centrala Stockholm ut till Stavsnäs på cirka en timme och om du kör med egen bil finns det gott om långtidsparkering vid hamnen. 

Om du har en egen båt kan du snabbt och enkelt lägga till i gästhamnen i Sandhamn. Om du tänkt åka under högsäsong kan det vara en god idé att boka en plats i hamnen i förväg då platserna fylls upp snabbt. 

Boende i Sandhamn 

Om du vill övernatta i Sandhamn finns det ett flertal olika alternativ du kan välja mellan när du besöker ön. Oavsett vilket hotell du väljer har ni nära till havet och hög standard på rummen. Om du vill bo nere i hamnen är Sandhamn Seglarhotell ett populärt val. Hotellet är modernt, utrustat med spa, bastu och en beach club.  

Om du istället vill boka en lägenhet med hotellservice är Sands Hotell ett gott alternativ. Här får du god standard med bra val av restauranger med egen lägenhet med hotellkänsla. 

Vad kan man göra i Sandhamn? 

En av de stora fördelarna med Sandhamn är att det finns otroligt mycket att göra för att vara en skärgårdsö. Här bjuds du på en idyllisk skärgårdsmiljö med mysiga butiker, restauranger och vackra stränder. Ta en picknick på någon av öns alla klippor eller promenera i tallskogarna och ta dig ut på en vandringsled.   

Om du tänkt övernatta på ön har du dessutom flera alternativ till nattliv med klubbar, barer och uteserveringar. 

Sevärdheter och aktiviteter 

Längs hamnen hittar du de mysiga sommarbodarna och butikerna där du kan köpa souvenirer, hantverk och kläder eller så kan du och din familj ägna er åt minigolf på minigolfbanan precis i närheten. Sandhamns skärgårdsmuseum är ett populärt stopp där den som vill veta mer om Sandhamn och dess historia kan strosa runt bland gamla föremål och ta del av hur livet på en skärgårdö såg ut förr i tiden.  

På den södra delen av ön ligger stranden Trouville, en lång sandstrand som lockar många solsugna besökare. Här kan ni sola och bada under dagen för att sedan promenera tillbaka till hamnen som ligger på cirka 20 minuters gångavstånd. 

Caféer, restauranger och uteliv 

I Sandhamn finns det ett stort utbud av restauranger och uteliv beroende på vad man söker. Sandhamns Värdshus, Dykarbaren och Café Strindbergsgården är bara några av restaurangerna och caféerna som serverar skärgårdsinspirerad mat med uteserveringar och goda drinkar. 

Aktuella havstomter i Sandhamn

Lämna en kommentar