Är det svårt med fröer?

by

I samarbete med Impecta

Att så frön och odla själv är något alla borde pröva. Det är ett svårslaget sätt att följa vårens ankomst. Redan i januari kan du börja med din första sådd och fortsätta så nya frön, hela vägen in i maj. Odlar du dessutom något som du så småningom kan äta, då väntar dig en smakrik belöning. Är du nybörjare kanske du dock inte vet hur du ska gå tillväga. Det är dock inte så krångligt. Att så frön och sköta om sin sådd är förmodligen den allra bästa trädgårdsskolan, och bara efter en säsong har du mängder av kunskap. Om någon sådd i värsta fall skulle misslyckas, då har du fått kunskap som är svår att få på annat sätt. Vi berättar mer om hur du går tillväga för att införskaffa fröer och påbörja din första sådd genom förodling.

Mängder med fröer

Det finns en otrolig flora med fröer, inte minst online. Om allsköns utbud kan ni titta här. Det är allt från fröer, fröpåsar, grönsaker till blomväxter. Det är inte utbudet som är begränsningen. Köp dina fröer och fröpåsar hemifrån i lugn och ro online. Fröförsäljarna har omsorgsfullt valt ut fröer som passar vårt nordiska klimat så var inte orolig att fröerna inte är lämpliga.

Är det svårt med fröer?

Förodla

När du väl har fått hem dina fröer är det dags för förodling. Det finns mängder med sätt du kan göra det på genom exempelvis drivhus eller liknande. De flesta frön gror bäst i rumstemperatur, ca 20 grader. När bladen tittar upp måste sådden stå ljust, gärna på fönsterbrädan. Ta av eventuellt drivhuslock för att lufta frösådden om det bildas kondens. När plantorna fått sina hjärtblad, plus de första karaktärsbladen, det vill säga två blad-par, behövs locket inte längre. Vattna frösådden noga. Jorden får inte vara för blöt men bör inte heller torka ut för hårt. Känn med fingrarna och lyft lite på krukorna för att känna om de är tunga av fukt. När plantorna fyller ut så-krukorna ska de omskolas, det betyder att de flyttas över till större krukor. 2-3 veckor efter omskolningen kan du börja gödselvattna så smått. Plantor som växer riktigt mycket kan behöva omskolas en andra gång. Avhärda växterna, alltså vänj plantorna vid utemiljön, 1-2 veckor innan utplantering när risken för nattfrost är över. Låt plantorna stå på skuggig plats ute under dagtid en period innan de planteras ut på sina växtplatser. Plantera ut dina förkultiverade växter i rabatter, krukor och köksland.

Lämna en kommentar