Att köpa ett hus i Spanien med havsutsikt

by

Det är många svenskar som drömmer om att bo i varma Spanien. Skönt väder, intressant kultur och natur lockar både semesterfirare och personer som flyttar permanent. Det bor ungefär 100 000 svenskar i Spanien och merdelen har valt att bo i de södra delarna, på Gran Canaria och i Barcelona. På Costa del Sol bor nästan 40 procent av de inflyttade svenskarna.

Spaniens södra delar har ett subtropiskt klimat och 300 soldagar per år. På sommaren är det garanterat bra väder, medan det på vintern är kyligare och i bergen kan det snöa. Med bra kommunikationer till Sverige, regelbundna flygavgångar och effektiv infrastruktur är det lätt att resa till och från landet.

En lägenhet eller ett hus med milsvida utsikt över Medelhavet kan du njuta av hela året runt. Många väljer att köpa semesterbostäder som de använder under vår och sommar. De kan sedan hyra ut bostaden under perioder då de är hemma i Sverige.

Svenska mäklare i Spanien

Det är i regel lättast att använda en svensk mäklare om du vill köpa en bostad utomlands. De kan hjälpa dig att ansöka om ett NIE-nummer och har den stora fördelen att de pratar svenska.

Du kan besöka HusmanHagberg på ett av deras kontor i Spanien för att få hjälp att hitta och köpa ditt drömboende. Med en duktig mäklare får du full insikt över hela processen och får hjälp att förstå spanska lagar. Eftersom de har lokalkännedom får du dessutom alltid ett rättvist pris och nödvändig vägledning.

Processen när du ska köpa bostad

Som svensk får du äga bostad i Spanien. Det enda kravet är att du har ett NIE-nummer, ett identifikationsnummer som används för alla transaktioner. Att ansöka om ett NIE-nummer är inte svårt, men det kan ta tid.

När du har hittat en bostad som intresserar dig bokar du in en visning. Vill du gå vidare så förhandlar du om priset direkt med ägaren. Det är inte vanligt med budgivning, utan säljaren accepterar det begärda priset eller ett lägre pris som du förhandlar fram.

När ni är överens skriver ni köpekontrakt där pris och tillträdesdatum anges. Handpenning betalas i samband med det och ligger oftast på 10 procent av köpeskillingen. Lagfarten skickas sedan in och registreras på landregistret.

Det är viktigt att räkna på de övriga kostnaderna som tillkommer vid ett bostadsköp. Köparen betalar notariens arvode som brukar ligga på 0,5 procent av köpeskillingen. Registrering i fastighetsregistret är också runt 0,5 procent av köpeskillingen.

Ett tillägg till köpeskillingen läggs på alla typer av bostäder och ligger på cirka 10-13 procent. Om du köper en nyproducerad bostad betalar du även mervärdesskatt på 10 procent av köpeskillingen. En stämpelskatt på 1,5 procent läggs också på. För begagnade bostäder måste du betala en överföringsskatt på 8-10 procent, men ingen stämpelskatt.

Lämna en kommentar