Besök Söderarms fyr i Stockholms norra skärgård! 

by

Ön Torskär har snabbt blivit en storfavorit för många badsugna och blir också ett allt mer populärt turistmål där intresset för att boka övernattning är stort. På ön ligger fyren Söderarm och här finns det många fina badmöjligheter och fantastiska vyer.

Intresset är helt enkelt väldigt stort idag för Söderarms fyr som du hittar i Stockholms norra skärgård. Vad kan du göra på ön och vad finns det för sevärdheter? Besök Söderarms fyr i Stockholms norra skärgård!

Hur kommer du till Söderarm? 

För att du ska kunna ta dig till ön Torskär behöver du ta båt. Du har möjlighet att anlägga vid Söderarm med en egen båt om det finns plats vid gästbryggan. Utöver detta har du också möjlighet att boka en tur med yrkestrafiken som annars reserverar alla andra bryggor. Det rekommenderas heller inte att du tar dig hit med kajak eller kanot eftersom det är väldigt svårt att hitta någonstans att lägga till.  

Vad kan man göra vid Söderarm? 

Torskär har snabbt blivit ett välbesökt turistmål och under högsäsong finns det därför både möjligheter att köpa souvenirer, glass, lättare tilltugg och dryck från någon av de bodar som finns på ön.

På ön finns det också många som bor permanent och det är viktigt att du aldrig stör som besökare och låter dem arbeta obehindrat. Torskär gränsar också till åländskt vatten och du kommer därför också se en hel del större färjor passera ön.  

Mysig restaurang med varierad meny 

Men det finns också en restaurang på ön som har fått väldigt goda recensioner från tidigare besökare. Maten är hemlagad och på menyn hittar du många utmärkande fiskrätter. Råvarorna tas från närområdet i största möjliga mån.

Här har du till exempel vildfångad lax från Östersjön, rådjur från området och även flera rätter som är vegetariska och veganska. En varierande meny som passar alla helt enkelt. Du hittar restaurangen på fyrplatsen Söderarm AB. 

Besök fyrplatsen Söderarm AB 

Fyren Söderarm är öns stolhet och är en av den största anledningen till att många vill besöka just Torskär. Söderarm byggdes år 1839 och är idag inte aktiv.

Däremot är den kulturminnesmärkt och skyddad. Fyrplatsen används idag som en boende och konferensanläggning som är öppet året om för besökare. 

Övernatta på fyrplatsen 

På Söderarm AB finns det 23 övernattningsplatser som framförallt under högsäsong snabbt blir fullt. Om du vill övernatta på ön är det alltid en fördel att boka i god tid innan för att säkerställa att du får en sängplats. 

Hyr för konferenser eller tillställningar 

Du har också möjlighet att hyra Söderarm AB för lite större festligheter, högtider eller konferenser. Det maximala antalet besöker uppgår till 50 personer och 33 har då möjlighet att övernatta på ön. Till detta har du också möjlighet att hyra både en vedeldad bastu och badtunna för att göra tillställningen ännu lite trevligare. 

Spännande aktiviteter för alla 

Förutom en spännande guidad tur av fyren kan du även boka in dig och dina vänner på en rad spännande aktiviteter. 

Bland annat kan du boka in örn- och sälsafari, du kan boka in en åktur med stridsbåt, seglingstur med Helmi, kajaktur och även pimpelfiske om du besöker Torskär under vintermånaderna. Det är dock inte alltid säkert att gå ut på isen, varför det är viktigt att du pimplar med någon som är kunnig inom detta område.  

Om du är sugen på att besöka en helt ny del av Stockholms skärgård kanske Söderarm och ön Torskär bör vara nästa destination att bocka av på listan.

Aktuella havstomter på Söderarm

Lämna en kommentar