Blidö – Roslagens sommarparadis!

by

Blidö har länge varit ett av Roslagens mest populära öar att besöka och här har du många valmöjligheter till både aktiviteter och avkoppling. Från historiska byggnader till kultur och musik har Blidö någonting för alla. Besök Blidö för vacker natur och fina vyer!

Vad är Blidö?

Blidö är en liten skärgårdsö som ligger i Svartlögafjärden sydost om Norrtälje. Ön är belägen vid Blidösundet nära Yxlan och har öppet hav till öster om ön. Blidö har en god färjeförbindelse från fastlandet i Furusund via Yxlan och detta har gjort att ön är ett av Roslagens mest eftertraktade sommarparadis.

Någonting som har satt Blidö på kartan är att ön har varit en inspiration till författaren Tove Jansson för hennes böcker om de kända mumintrollen. Tove spenderade sina barndomssomrar på Blidö och både natur och livet på ön har följt med henne i hennes skapande av karaktärerna i de populära barnböckerna. Även konstnären Rune Jansson föddes på ön år 1918 och har satt Blidö på kartan.

Blidö genom tiden

Blidö bestod från en början av fyra olika öar som idag har vuxit ihop till en på grund av landshöjningen. Den norra delen av Blidö, Oxhalsö befolkades så tidigt som 800-talets slut och var en egen ö fram till slutet av 1700-talet. Namnet Blidö har hittats på en karta från år 1716 och man tror att namnet härstammar från ordet behaglig eller blid. Sandkilen Hemli anses vara den sista autentiska roslagsskutan med hemmahamn på Blidö och byggdes i början på 1880-talet.

På grund av sitt goda läge med fastlandet har sommargäster flockats till ön sedan slutet av 1800-talet och än idag har Blidö lyckats behålla sin popularitet.

Hur tar du dig hit?

För att ta dig ut till Blidö behöver du ta vägfärja till Yxlan och sedan vidare till Blidö. Från Stockholm kör du E18 norrut och svänger av på väg 276 genom Åkersberga och sedan vidare ut till Furusund där färjan går ut till Yxlan och sedan byter du färja till Blidö genom Blidöleden. Den totala restiden tar cirka 1 timme och 40 minuter respektive 1 timme och 55 minuter för att ta dig ut till Blidö. Se även till att ha koll på tidtabellen för färjorna ut till ön.

Till Blidö från Norrtälje via Yxlan finns även bussförbindelse med busslinje 634 och färjeflrbindelse från Furusund med trafikfärjelederna Furusundsleden och Blidöleden. Waxholmsbolaget trafikerar Blidö under sommaren från Stockholm med fartygen Blidösund, Sjöbris och Sjögull.

Vad kan du göra på Blidö?

Blidö är en typisk skärgårdsö med många sommaraktiviteter på ön. I Stämmarsund på Blidö ligger sandkilen Helmi, en roslagsskuta för passagerar-och charterseglingar. Här kan du även uppleva områdets skärgårdskrog och bo i någon av stugorna eller vandrarhemmen. Du kan dessutom hyra kajak, roddbåtar och cyklar här för att ta dig runt på Blidö och i vattnet  runt om.

Blidö kyrka är ett av öns längst bevarade byggnader som uppfördes år 1859. Denna kyrka ligger i mitten av ön och är med i filmen Saltkråkan från år 1965 som den kyrka som Peter och Malin gifter sig i. Det är även ett av de mest besökta platserna på ön. Idag är Blidö kyrka ett populärt val av kyrka att gifta sig i, på grund av dess vackra läge och interiör.

Idag bor det cirka 650 personer på Blidö året om, men under sommarmånaderna flockas folk till ön för att spendera sommaren. Blidö har även en egen biograf i en byggnad från år 1918, Blidö Bio och ön har genom tiden även blivit mycket populär för sina event och konserter, främst under sommarmånaderna.