Bygga bastu i båthuset – Så gör du!

by

Att ta ett dopp i det kyliga vattnet för att sedan hoppa in i en bastu precis intill är rena drömmen för många, och om du redan har ett båthus så kan du vara närmare denna dröm än många andra! 

Självklart så finns det många inredningsvalmöjligheter att tänka på, men även andra, mer viktiga saker som du faktiskt måste veta med dig om du ska bygga om ditt båthus då det gäller att ha koll på vissa lagar som finns.  

I denna artikel går vi igenom alla regler och lagar du behöver ha  åtanke inför att bygga bastu i båthuset, men även populära inredningstips du kan ta del av!  

Regler och lagar för bastu i båthus 

Vi börjar med det som är viktigast att ha koll på så du inte blir överraskad när bygget redan är på gång – vilka reglar och lagar som idag finns och som du kommer behöva följa när du gör om ditt båthus.  

Strandskydd  

Idag så gäller strandskydd på de allra flesta kuster och vattendrag i Sverige. Detta innebär att man inte får bygga nya byggnader inom det strandskyddade området vilket ofta är mellan 100 och 300 meter från strandkanten.  

Detta kan komma att göra att du behöver ändra på dina planer då du inte kan bygga om ditt båthus till en bastu om detta på något sätt stör eller hindrar allmänheten att vara i det området – om du inte redan har bygglov för detta. Om du redan har bygglov för detta ändamål så kan du fritt bygga om ditt båthus. Viktigt är också att kolla upp om du behöver strandskyddsdispens innan du sätter igång med ombyggnaden!  

Regler för byggandet av bastu  

Om man nämner fukt, elektricitet och eld så tänker man spontant att det är en riktigt dålig kombination, och det är det – förutom när vi pratar om bastu! Men desto viktigare är det att hålla koll på säkerheten under byggandet av just detta.  

Det viktigaste är såklart att ha en bra fungerande skorsten då röken är det som snabbt kan bli farligt. Utöver detta så är även dragningen av elektriciteten att ta på största allvar och borde alltid göras av en person som har utbildning. För brandsäkerheten så finns det regler som handlar om avstånd till väggar och tak från kaminen och att golvet ska vara gjort av icke brännbart material eller vara täckt av detta.  

Hitta inspiration 

Om du börjat spåna på idén om att göra om ditt båthus till just en bastu så är nästa steg att hitta inspiration till hur du vill ha den. Det finns mängder av idéer och tips ute på internet och vi är helt säkra på att du kan hitta någonting som passar dig och som gör att du kan sätta din egna touch på bastun. 

Annat att tänka på när du bygger bastu i ett båthus 

Placera fönsterna rätt  

När vi talar om rätt placering av fönsterna så betyder det inte att det egentligen finns något rätt och fel, men om du ska ha fönster på din bastu så är det såklart en bra idé att sätta dessa så det blir med en utsikt mot vattnet.  

Tänk på placering av bänkar och dörr 

Om du sätter in fönster som är riktade mot vattnet så är det såklart också viktigt att placera bänkarna så att de som använder bastun får njuta av utsikten. När det kommer till dörren så kan det vara en bra idé att ha den nära utgången (dit ni med största sannolikhet ska bada ifrån).  

Använd rätt material  

Att använda rätt material gäller både när det kommer till väggar men även till inredningen. Visserligen bor i ett land med mycket björk, men vi kan starkt rekommendera att använda dig av asp och gran istället och då främst det förstnämnda som idag är ett oerhört populärt val av material vid inredning av bastu. 

Bygga bastu i båthus
Bygg en bastu i ditt båthus för sköna bastubad

Photo by huumsauna on Unsplash

Lämna en kommentar