Dagsutflykt till Dalarö

by

Bor du i Stockholm eller i närområdet så kan det vara skönt att ibland komma bort från det hektiska storstadslivet och njuta av något mer stillsamt istället. I Stockholms södra skärgård ligger Dalarö som är en liten ö som endast har 1900 bofasta personer och ön har en fast vägförbindelse med hjälp av en bro. Från Dalarö kan du dels ta dig till fastlandet men även andra öar som ligger i närheten och som det också finn broar till. Du kan antingen köra själv till Dalarö eller så går det att ta kommunaltrafiken som går hela vägen. Då får du vandra runt på ön men det är ett fanatiskt sätt att se Dalarö och komma nära havet och naturen. Du kan tillexempel ta buss 869 direkt ifrån Gullmarsplan.

Att göra på Dalarö

Är du en inbiten surfare så bör du ta dig till Askfatshamnen. Där går det vanligtvis stora vågor och det är ett väldigt bra ställe att surfa och njuta av havet. Just vattensporter är något som drar mycket folk till Dalarö på sommaren och förutom nämnda surfing så är även segling populärt och även SUP. SUP står för Stand Up Paddling och går ut på att man står upp på en bräda med en åra i handen som tar en framåt i vattnet. Det kräver en del balans och fysik. På land så finns det fina gator som du kan strosa upp och ned och kanske stanna till på ett mysigt litet fik och ta en kaffe med fikabröd.

Tullhuset är värt ett besök

Det kanske mest kända byggnadsverket på Dalarö är tullhuset. Det var härifrån Vasaskeppet började att bärgas och det finns flera vrak runt om i vattnet. I tullhuset så finns det ett museum över hur viktigt skärgården har varit för Sverige genom tiderna och du kan också ta dig en fika i deras café. Själva tullhuset berättar också hur tullverksamheten gick till förr i tiden då havet utanför var den absolut viktigaste vägen att frakta gods till och från Sverige. Det är Sveriges äldsta tullhus och det går att se gamla uniformer som har använts av tullare genom tiderna. För den historieintresserade så finns det även en gammal fästning på Dalarö som har använts som försvar. Den är dock inte öppen för allmänheten utan man får betrakta den på håll. En varm sommardag finns det naturligtvis också goda chanser att köpa en glass och bara sitta och njuta av ö-livet nära havet.

Lämna en kommentar