Dränkbara pumpar

by

Dränkbara pumpar används till att pumpa undan vatten, som exempelvis i bassänger, källare , tankar mm. Drivmotorn är innesluten i en vattentät behållare och kan därför användas helt nedsänkt i vatten. Tack vare detta drar pumpen mindre energi eftersom den är mycket närmare vätskan. Pumpen kan gå i timmar eller till och med dagar obevakat och med rätt typ av pump kan den jobba i tuffa miljöer.

Typer av dränkbara pumpar

Det finns flera olika sorters dränkbara pumpar, alla med sina egna användningsområden. Det är alltid viktigt att välja rätt pump till rätt jobb. Här kan du läsa om de vanligaste.

Dränkbara dräneringspumpar

Detta är den absolut vanligaste sorten. De kan användas till flera ämnesområden, som exempelvis att rensa bort vatten som kommit in i källaren. Viktigt att tänka på är att du måste se till att pumpa vattnet till en lämplig plats.

Dränkbara avloppsvattenpumpar

Ska du pumpa avlopp måste du satsa på något tyngre. Pumpar som denna är lämpliga där det finns partiklar i vattnet som måste hanteras på ett säkert sätt, som exempelvis tömning av septiktankar.

Monopumpar

Detta är en pump där pumpen och motorn är sammansatta på samma plattform. Det är för att det kräver mindre utrymme att installera och ger en enkel daglig användning. Den används främst inom hushållsvattensförsörjning, trädgårdar och grässprinkler.

Viktiga saker att tänka på vid köp av dränkbar pump

Portabel

De flesta tillverkare satsat mer och mer på att utveckla transportabla pumpar. Men vet du att du kommer använda den på flera olika ställen är detta ett område att verkligen satsa på. Desto mindre pumpen är, kan det påverka hur mycket vatten den kan hantera. Men har du behov av att flytta pumpen regelbundet kan det vara värt det.

Kapacitet

Kapaciteten handlar om hur snabbt vattnet kan strömma från källan till utsläppsplatsen. I regel handlar det och tyngd och storlek av pumpen om hur mycket vatten som kan färdas. Ska du använda din pump till mer än hemmabruk är det alltid viktigt att se till en hög kapacitet för att försäkra dig om att den kommer klara av jobbet. Man räknar kapaciteten i liter per minut eller i kubikmeter per timme. Beroende på hur djupt din pump är placerad kan det ta längre tid att pumpa bort vattnet.

Vilket sorts vatten

Vad du ska pumpa är väldigt viktigt att tänka på. Är det ett vatten som kan innehålla suspenderande ämnen är det bra att se till just avloppspumpar. Ska du pumpa vatten som kan innehålla material, som exempelvis stenar, träbitar eller vävnader, är det bra om din pump har en dokumentförstörare och en bred korndiameter. Att använda fel pump till fel jobb kan skada pumpen och i värsta fall göra sönder den.

Prestanda

När du väljer pump kan det vara en viktig del att se till energieffektiviteten. Det kommer inte bara vara avgörande i kostnaden för att driva pumpen, men även för hur miljövänlig den är. Detta gör du enklast genom att se hur många kilowatt den drar.

Hur djupt de kan sänkas

De flesta dränkbara pumpar kan gå ner till ett djup från 7 till 45 meter. Det är alltså stor skillnad från en pump till en annan. Försäkra dig alltid om att den pump du väljer kan gå så djupt du behöver den att gå.

Sammanfattning

Att välja rätt dränkbar pump till rätt jobb är mycket viktigt. Både för att garantera att den klarar av jobbet, men även för att inte skada pumpen. Det viktigaste att tänka på är vilken typ av vatten du ska pumpa och hur kraftigt du vill att den ska vara. Men med rätt pump på rätt plats kommer den att ta hand om alla vattenproblem oavsett om det är i en källare eller avlopp.

Lämna en kommentar