Elmotorer till båten

by

Elmotorer till båten – Ska du ut och fiska så är det kul att ha en båt och särskilt en motor till din fritidsbåt. Det är klart att det går att ro men förutom motionen man får så är det inte så mycket som är så skönt med det. Då går det snabbare och enklare med en motor och ska du trolla bakom båten så är det ett måste. Trolla är det du gör när du åker framåt i ganska långsam takt och låter spöt med draget sjunka ner efter båten. Ofta är det ett skeddrag av något slag men det finns alla varianter beroende på hur djupt du vill att det ska gå. Vilken slags motor du ska välja är helt upp till dig men du bör tänka in din budget, hur mycket du kommer att använda den och hur länge du ska ha den. Då finner du nog något som du blir nöjd med. De flesta motorerna går på bensin men i takt med att utvecklingen och framförallt medvetenheten om vår påverkan på miljön blir större hos de flesta så ökar användandet av elmotorer.

Bränsle rakt ut i vattnet med fossila bränslen

Det beräknas att ungefär 30 % av bränslet på en lite äldre modell av bensinmotorer åker rakt ner i vattnet utan att först förbrännas om det är en 2-taktare. Det är enligt naturskyddförnigne en så pass hög siffra. Det är såklart fruktansvärt för vattenlevande organismer då bensin knappast är bra för fiskar, alger och annat som finns i vattnet. Det är en anledning till att köpa en elmotor istället. En elmotor är därför i nästan alla lägen ett bättre val. Den är tyst, klimatsmart, enkel och lättkörd och billig i drift.

För att du ska välja en som passar din båt så kan du fråga i butiken. De kommer att ställa några frågor om vad du ska ha den till och ur stor din båt är. Det är egentligen det viktigaste för att veta vilken slags motor du ska ha. Ju större båt, desto kraftigare motor behöver du. För att få ner vikten på själva motorn är det bra att du köper litiumbatterier. De väger mycket mindre. Det är en av få nackdelar annars med elmotorer, att de kan vara väldigt tunga. Det är ganska sällan man går runt med batteriet å andra sidan så det gör kanske inte så mycket.

Utvecklingen går snabbt

Lika snabbt som det går i utvecklingen av andra elektiska saker går det med elmotorer för fritidsbåtar. Det är egentligen samma princip som för eldrivna bilar men mycket lättare då den inte är lika komplex. Ytterligare en negativ sak som kan uppfattas som lite störande är att man måste såklart ladda sin elmotor. Hur ofta beror på styrka, modell och årgång. Det kommer inte att vara ett problem efter ett tag dock om du får in en bra rutin att sätta den på laddning efter varje båttur. Har du din båt långt ut i en skog vid en sjö kan det vara svårt att ha elmotor för att du har begränsad tillgång till elektricitet.

Vad kostar motorerna?

Det är omöjligt att säga såklart då det beror på vilken motor du ska ha. Du kan betala allt från några få tusen till upp till 40 eller 50 000 för de allra största. För en vanlig hobbyanvändare är det rimligt att betala runt 5000. Då sparar du in en massa på framtida bränslekostnader och du kommer att göra klimatet en tjänst. Det kommer att kännas bra både i samvetet och i plånboken. På några år kommer du att ha sparat in den extra kostnaden det kostade dig att köpa en elmotor istället för fossilt bränsle.

Lämna en kommentar