Gotland – En av Östersjöns pärlor!

by

Gotland är en ö som tillhör Sverige och det är också Sveriges största ö. Om man ska ta sig till Gotland från fastlandet så måste man åka båt eftersom det inte finns någon bro emellan fastlandet och ön. Givetvis kan man också ta flyg över till Gotland då det finns en flygplats även på Gotland, men det vanligaste är att ta båt när man besöker Gotland. Från fastlandet till Gotland tar det cirka 3 timmar att åka med båten. Gotland består också utav fler öar, så som Fårö, Gotska sandön, Karlsöarna, Östergarnsholm och en del mindre öar. Men huvudön är 2994 kvadratmeter till ytan. Gotland omges av Östersjön och är en mycket vacker ö. Den har flest besökare under sommaren och kallas även för ”semesterön”, just för att det är då det finns som mest aktiviteter att göra. Gotlands huvudstad heter Visby och där bor cirka 25 000 invånare, men hela ön har cirka 58 000 invånare.

Sevärdheter på Gotland

Gotland har mycket att uppleva och se som till exempel badstränder, evenemang, kyrkor, historiska platser, öar, med mera. Några måsten att uppleva om man besöker Gotland är någon av alla de 92 kyrkorna som finns, men även den blå lagunen, Gotlands djurpark, alla stränder, huvudstaden Visby, samt Gotlands museum. Den blå lagunen som många känner till är ett gammalt kalkbrott som senare har blivit ett mycket populärt utflyktsmål på Gotland och är en kär badplats. Namnet gör sin rätt i och med att vattnet är kristallblått och man ser ända ner till botten. Det finns höga klippor med en otrolig utsikt över hela kalkbrottet, men om man hellre föredrar en strand så finns även det. Eftersom Gotland är omgivet av vatten, så kanske man vill se annat än vatten, då bör man besöka Gotlands djurpark. Här finns 28 olika djurarter, bland annat zebror, kängurus, surikater och kameler. Förutom det bör man besöka någon av Gotlands alla kyrkor, eller sätta sig på ett mysigt fik i den vackra huvudstaden med havet till utsikt.

Almedalsveckan

Ett evenemang som Gotland är riktigt känt för är Almedalsveckan. Eventet äger rum i Visby en gång per år, under sommaren, oftast första veckan i juli. Det är världens största demokratiska mötesplats och är till för de som vill diskutera samhällets alla frågor. Anledningen till att det kallas Almedalsveckan är för att det arrangeras i en park som kallas just Almedalen. På Almedalsveckan får man träffa många av Sveriges politiker. Eventet är kostnadsfritt och vemsomhelst kan delta.

Lämna en kommentar