Havtorn – kallas även havstörne eller finnbär

by

Havtorn är en vacker buske som har flera användningsområden. De är lättskötta, tåliga och fulla av vitaminer! Bären har ökat mycket i popularitet de senaste åren på grund av deras många användningsområden och höga näringsinnehåll.

Var växer havtorn?

Havtorn växer vilt i Sverige och är en av de växter som funnits längst i vår natur. När inlandsisen från den senaste istiden drog sig tillbaka tog sig havtornen en plats i naturen och spred sig brett. I och med tidens gång har andra växter konkurrerat med havtorn och växten har numera dragit sig tillbaka utmed yttersta strandkanter. Många väljer att odla havtorn i trädgården, vilket kan fungera riktigt bra!

Innehåll

Det många inte vet är att havtornbusken är salttålig! En gemensam faktor för många av saltängens växter är deras gråa blad, vilket även havtorn har. Anledningen till detta är att de faktiskt inte är gråa alls, de ser bara ut att vara gråa på avstånd. Bladen är täcka av så hår, som har funktionen att fånga upp ljus. Det är denna funktion som gör att bladen ser gråa ut. Hårens funktion är att minska avdunstningen och fånga salt från luften, för att bladens yta inte ska ta skada av det. Förutom denna funktion är havtorn även supernyttiga. De innehåller en hög mängd C- vitamin, samt E, B, A, K, F och P-vitaminer.

Användningsområden för havtorn

Trots havtornens popularitet är de ett bär som är något svårplockat. Buskarna är taggiga och de små bären sitter hårt på busken. Av denna anledning pågår ett arbete med att förädla växten för att få fram en frisk, taggfri buske med bär som kan plockas lättare.
Det finns många preparat med havtorn på marknaden, allt från sylt och saft till torkade bär. De torkade bären kan återfinnas eller bakas i exempelvis bröd eller müsli. Om du väljer att odla havtorn i din trädgård, eller plockar bären i det vilda, kan du tillverka dessa varor i ditt egna kök. Då torkade bär har lång hållbarhet är det en variant av Havtorn som är populär att använda sig av.

Odla havtorn

Havtorn är en enkönad växt, vilket innebär att du måste ha en hon och en hanbuske för att få fram bär. Buskarna pollineras med hjälp av vinden, därför rekommenderas att plantera hanbusken först i raden där vinden oftast kommer ifrån.
Där du planterar havtorn bör jorden vara neutral och väldränerad. Det är viktigt att vattna plantan väl under planteringsperioden och en tid efter, Nyplanterade buskar är väldigt känsliga för uttorkning i början. När de växer till sig och busken blir väletablerad tål de dock torka bra. Efter buskarna stadgat sig klarar de väder och vind och växer gärna på ett öppet läge med mycket sol. Det är bra att gödsla marken med grundgödsel, samt kalka jorden eftersom kalken hjälper havtornet att ta upp markens kväve. Plantan behöver inte mycket beskärning. Att ta bort gamla, skadade grenar vid behov och eventuellt begränsa höjden på plantan kan vara aktuellt att göra. Havtorn ger stora buskar, därför rekommenderas det att ha 2-3 meter mellan varje planta.

Vad heter Havtorn på engelska?

På engelska heter Havtorn – Sea buckthorn

Lämna en kommentar