Inred med marint tema

by

Älskar du hav och båtar? Trivs du bäst i skärgården bland gamla båtvarv och på ljusa sandstränder? Då kanske den marina inredningsstilen kan vara något för dig! De senaste åren har massor av olika inredningsstilar exploderat på marknaden, såväl i Sverige som internationellt. En av dessa är den marina inredningsstilen eller New England-stilen som den också kallas. Men faktum är att denna strandnära stil har mycket gamla rötter, och med jämna mellanrum blommar den upp.

Färger och material

Den marina stilen präglas av ljusa färger, framförallt vitt och beigt, som står i stark kontrast till mindre inredningsdetaljer med mörkare färger såsom marinblått. Tapeterna är ofta antingen helvita eller ljusa med havsrelaterade mönster såsom båtar, segel eller ankare. Om du känner dig riktigt äventyrlig kan du kanske addera en klick av någon klarare färg, exempelvis rött eller gult!

När det gäller material är naturmaterial det allra vanligaste. Trä dominerar helt klart det marina inredningstemat. Trägolv eller väggpaneler som ser lite slitna ut, som ett gammalt båtdäck, har blivit mycket trendigt. Även rep utgör ett vanligt material som inredningsdetalj. Som du kanske inser är den marina stilen aningen rustik. Om du vill inreda ditt havsnära boende i denna stil kan även stora glasväggar eller fönster göra sig fint. Passa på att utnyttja all havsutsikt du har tillgång till!

Möbler

För att lyckas fullt ut med din inredning behöver du förstås också överväga passande möbler. Även här är trä ett viktigt material. Den mest klassiska marina möbeln man kan äga är nog en fåtölj i rotting. På en knapp andraplats kommer förmodligen en bastant träkista, en sådan som man hade ombord på skepp förr i tiden. Andra större möbler såsom sängar, soffor och matbord brukar vara tillverkade någon annan typ av trä. Helst ska träet se gammalt och slitet ut, nästan som drivved.

När du väljer dina möbler bör du självklart också ta hänsyn till vad du tycker är bekvämt. Meningen med att inreda är ju nämligen att göra ditt hem trivsamt! Se till att investera i sköna textilier: filtar, kuddar, eller varför inte en hängmatta?

Andra inredningsdetaljer

Nyckeln till att få till den perfekta marina inredningsstilen är detaljerna. Det är oerhört vanligt att använda sig av äkta komponenter från gamla båtar eller båtvarv. Exempel kan vara att hänga upp ett par åror eller en livboj på väggen, rama in ett sjökort, ställa en jordglob på soffbordet eller slänga ett fiskenät över soffan istället för en filt. Här gäller det att släppa fantasin lös! Besök gärna loppmarknader eller second hand-affärer för att hitta unika detaljer som du sedan själv kan piffa till. Om du istället väljer att handla i vanliga affärer kan du hitta fina statyer eller modeller av båtar, fyrar, fiskmåsar och annat havs- och sjörelaterat.

I övrigt är det vanligt med inredningsdetaljer som ser rustika ut, exempelvis ljusstakar i mässing eller oljelampor. Även andra metaller och glas förekommer. Belysningen brukar delas upp på flera ljuskällor, allt för att skapa en dunkel och mysig stämning.

Sist men inte minst finns det mycket du kan göra för att personanpassa den marina stilen. Använd dig gärna av sådant du tillverkat eller hittat själv. Varför inte gå en runda på stranden och samla ihop ett gäng fina snäckor och stenar? Det är bara fantasin som sätter gränser!

Lämna en kommentar