Jobba som fastighetsmäklare

by

Att arbeta med fastigheter är ett mycket omväxlande jobb som ger dig god inblick över rådande bostadsmarknad, vad som räknas som en god investering och du lär dig även om marknadens olika fastighetstyper.

För att detta typ av arbete ska vara passande för dig, är social kompetens mycket fördelaktigt då du kommer bemöta och kommunicera med människor som en stor del av ditt jobb. Det är även viktigt att du är inställd på att arbeta i en marknad som ständigt utvecklas och förändras. Men detta innebär också att arbetet aldrig blir monotont, utan är både omväxlande och intressant.

Har du funderat på en karriär som fastighetsmäklare och är lite nyfiken på att lära dig mer om olika typer av fastigheter som du mer än troligt kommer att hantera, så får du lite större inblick nedan. Det är främst tre olika typer av fastigheter som du måste ha koll på.

Permanentbostad

Varje fastighet har en unik kod som visar vilken typ av fastighet det rör sig om och hur den indelats. Detta betecknas sedan av en tresiffrig kod, där permanentbostäder betecknas med koden 220. Detta är den allra vanligaste fastighetstypen och innefattar en rad olika typer av bostäder.

För att det ska kunna räknas som en permanentbostad ska fastigheten antingen vara en ägarlägenhet, bostadsrätt eller småhus. Fastighetskoden avgör taxering och vilken typ av fastighetsskatt som du måste betala under året.

Fritidshus eller havsnära tomter

En annan mycket vanlig fastighetstyp är fritidshus som oftast även räknas som havsnära tomter. Dessa betecknas med fastighetskoden 221 och innefattar då villor, stugor eller mindre byggnader som är avsett som ett periodvis boende.

Men för just fritidshus är reglerna ganska komplicerade, då många idag faktiskt bor permanent i sina fritidshus. Havsnära tomter eller hus med havsutsikt är ständigt eftertraktat och priserna för dessa typer av fastigheter ligger därför oftast ganska balanserat i sin prissättning.

Bebyggd lantbruksfastighet

Den tredje fastighetstypen som är mer vanlig är vad som kallas för bebyggda lantbruksfastigheter. Dessa betecknas med typkod 120 och betyder att fastigheten har anpassats för att ge både en inkomst, samt har byggnader som man är bosatt i.

Även denna fastighetstyp är ganska svår att beteckna och det krävs oftast att Lantmäteriet kopplas in om en beteckning inte tidigare har gjorts, eller om marken och dess byggnader har förändrats sedan senaste utmätningen.

Utöver detta tre fastighetstyper finns det en rad olika typkoder som du kommer behöva lära dig och förstå innebörden av. Så om du är redo att ta dig an rollen som fastighetsmäklare och vill hjälpa människor att hitta sitt nya drömboende, bör du kika på en passande utbildning som ger dig rätt kompetens för detta jobb!

Lämna en kommentar