Kymmendö – Författarnas favoritö! 

by

Kymmendö är den lilla privatägda skärgårdsön intill Stockholm, kanske mest känd genom Strindberg och hans klassiker Hemöborna som är inspirerad av ön. Men vad kan du se på Kymmendö och varför är ön värt ett besök? Vi ger en guidad tur på Kymmendö och listar allt du inte får missa när du besöker ön! 

Vad är Kymmendö? 

Kymmendö eller Tjymmendö som öbor kallar den är en 2,5 kilometer lång ö i Stockholms södra skärgård nära Ornö i Haninge kommun. Ön är kanske mest känd i folkmun på grund av klassikern Hemsöborna av August Strindberg som är inspirerad av just Kymmendö.  

Kymmendö skiljer sig från många andra skärgårdsöar på grund av att ön är helt bebodd av en enda släkt och har gjorts i några sekel. Ön är privatägd men den är helt öppen för besökare året om. Idag bor det över 30 personer på ön i tre generationer som tillsammans driver 17 företag och är ett starkt bevis på att det går att överleva och bo i skärgården.  

Hur tar du dig hit? 

Du kan ta dig ut till Kymmendö med Waxholmsbolaget från Strömkajen i Stockholm och båtfärden genom Stockholms vackra skärgård tar några timmar tills det att du är framme på Kymmendö. Du kan även ta färjan från hotellbryggan på Dalarö och där tar båtturen endast cirka 20 minuter. Färjorna ut till Kymmendö går året runt, men mer frekvent under sommarmånaderna. Se därför till att titta på tidtabellen för den tid och dag du tänkt åka.  

Kymmendös historia 

Kymmendös historia är lång och namnet på ön har genom tiderna benämnts både som Timende, Tymendö och Timendöö därav öbornas sätt att säga öns namn Tjymmendö. Det sägs att en bosättare från vikingatiden som hette Tjudmund var den som först gett ön sitt namn, men det nuvarande namnet bestämdes dock så sent som på 1950-talet. 

Kymmendö har varit brukad sedan tiden då Gustav Vasa levde och man vet att år 1539 så bodde en jordbrukare Mårten Simonsson på ön, men det tros ha bott människor här redan tidigare. Genom århundraden har ön haft ett mindre jordbruk med öns får tillsammans med fiskebruk. Idag är jordbruket fortfarande levande medan fisket idag på ön inte längre är lönsamt.  

Den släkt som idag bor på ön har bott här de senaste 200 åren, men bara för att det är en privatägd mark betyder det inte att turism inte skulle vara välkommen. Varje år lockas tusentals August Strindbergs fantaster till ön för att uppleva miljön för flera av hans böcker.  

Strindberg bodde på ön under sju somrar i slutet på 1800-talet och historierna som skrevs om ön och dess invånare var verklighetsbaserade. Detta gjorde dock öborna arga och besvikna då de ansåg att han utnyttjat deras gästfrihet, vilket ledde till att han slutligen portades från ön.  

Vad kan du göra på Kymmendö? 

Kymmendö bebos av en enda släkt, men här är alla välkomna att besöka denna lilla skärgårdsö. Här kan du både bada och vandra runt i någon av öns strandängar och lövskogar och njuta av Kymmendös natur och flora. Både hästar och får vandrar fritt på hela ön, så se till att visa hänsyn till djuren och beundra dem gärna på avstånd.  

För den bokintresserade finns det guidade turer där du bland annat kan besöka Strindbergs skrivstuga eller få reda på mer om de författare och konstnärer som gått i hans fotspår som har kopplingar till ön. Dessa är bland annat Carl Larsson, Stig Dagerman och Werner Aspenström. 

Intill öns brygga hittar du allt ifrån livsmedelsbutik, lekplats, restaurang och bensinmack för båtar om du kommit till ön via båt. I restaurangen Carlssons bakficka krog & bar kan du välja mellan att sitta inomhus eller i den varmbonade glaspaviljongen och avnjuta god dricka och mat hela dagen. Det är dessutom en mycket populär plats att se solnedgången ifrån.  

Aktuella havstomter på Kymmendö