Namnge din båt – hur väljer man båtnamn?

by

Namnge din båt – Båtnamn har funnits i tusentals år och började när sjömännen namngav sina båtar efter gudar och helgon i hopp om lycka och smidig segling. Namnen valdes med stor omsorg eftersom fel namn innebar skillnaden mellan en säker resa och att gå förlorad till havs.

Det finns så många namn att välja mellan och så många riktningar man kan ta. Kanske har du en favoritlåt, har ett ondskefullt sinne för humor, älskar ordlekar eller vill helt enkelt gå traditionellt tillväga och ge en hyllning till din älskade. Det finns några saker att tänka på, som vi går igenom nedan, för att göra namngivningen av din båt rolig och smärtfri.

Enligt sjöfararlegendarna är det olycksbringande att döpa om en båt eller att ge en båt ett namn som börjar på O. Dessutom är namngivning av båtar genomsyrad av traditioner och vare sig du tror på det eller inte är det förmodligen bättre att inte fresta ödet genom att döpa din båt till något tragiskt som Titanic eller Unsinkable. Kolla in några andra vanliga vidskepelser inom båtlivet. Oavsett om du är vidskeplig eller bara en traditionstjuv vill du skapa ett namn som verkligen håller och som du inte behöver ändra senare.

Innan du kan gå vidare till att välja ett namn och döpa din skönhet finns det några mer praktiska saker att tänka på:

 • Namnet bör bestå av högst två/tre ord. Här finns inget utrymme för en sonett.
 • Namnet ska vara tillräckligt kort för att få plats på spegelbågen och ändå vara lätt att läsa.
 • Namnet ska vara lätt att kommunicera via VHF-radion. I marinradiokunskap ingår att säga namnet tre gånger, så detta är särskilt viktigt. Läs mer om VHF-etikett.
 • Namnet får inte vara något som kan användas för att be om hjälp på vattnet (dvs. man överbord).
 • Namnet får inte innehålla rasistiska, sexistiska eller profana uttryck. Håll det stilfullt.
 • Om det är något som du skulle skämmas för att säga i radion (som något av dessa) vill du inte att det ska vara din primära identitet vid kajen eller ute på vattnet.

Är du redo att skapa en lista med potentiella namn? Ta dig tid och fundera framför allt på vad som passar din båt, dina värderingar och din livsstil. När du är på vattnet blir båtens namn trots allt ditt namn, så du vill välja klokt. Här är några grundläggande riktlinjer för hur du väljer det perfekta namnet:

 • Hur stor är båten?
 • Vilken typ av båt har du? Segelbåt, motorbåt, träbåt eller snygg och modern passar alla till väldigt olika typer av namn. Om du vill använda ett prefix ska du se till att det matchar båttypen. (SS står till exempel egentligen för Steam Ship, dvs. ångfartyg).
 • Vad är din båts personlighet? Om du har tillbringat ganska mycket tid ombord har du förmodligen märkt att hon har sina egna egenheter.
 • Vilken stämning vill du att namnet ska förmedla? Några alternativ är namn som antyder avkoppling, nöje, äventyr, romantik eller en bra ordvits som får andra att skratta.
 • Har du ett favoritdjur?
 • Vad är ditt yrke eller din hobby?
 • Finns det några låtar, filmer eller andra populärkulturella referenser som du älskar?
 • Gillar du ljudet av utländska namn (t.ex. La Belle Vita – det vackra livet)?
 • Slutligen, vilket namn får dig att le när du säger det? Det kommer med största sannolikhet att bli namnet på ditt fartyg!

I enlighet med traditionen kanske du vill döpa din båt när du väl har valt ett namn. Detta härstammar från den grekiska forntiden då grekerna bar kransar av olivkvistar på sina huvuden och drack gott vin för att hedra gudarna. På medeltiden skulle två bröder gå ombord på båten och välsigna den före jungfruresan. Denna typ av ceremoni är i huvudsak avsedd att åberopa gudarnas beskydd och hålla männen säkra under långa och farliga resor. Du kan läsa mer om den historiska betydelsen av att döpa en båt.

Samla ihop några vänner, en flaska med något glittrigt (champagne är det bästa valet) att dricka, en gren med grönt och en förkryssad flaska vin för att bryta på båten. Förvara flaskan i en påse för att undvika att glasbitar faller ner i vattnet/på båten.

Du vill ha din båt redo att gå i hamn för en kort jungfruresa efter firandet. Läs en kort dikt, säg några ord om båten och skåla för många lyckliga äventyr. Den förskrivna flaskan kommer att brytas över båtens fören. Sträva efter att bryta flaskan över metallskenorna för att undvika skador på båtens kropp.

Lämna en kommentar