Norröra – En dagsutflykt till Saltkråkans ö! 

by

Den lilla skärgårdsön Norröra i Norrtälje har länge varit en storfavorit hos trogna Astrid Lindgren fans, då den populära filmatiseringen av Saltkråkan skedde på just Norröra. Vad kan du göra på denna skärgårdsidyll och hur tar du dig hit? Detta och mycket mer går vi igenom i denna artikel om Norröra! 

Norröra och dess badmöjligheter 

Norröra är kanske den mest kända skärgårdsön hos många generationer på grund av filmatiseringen av Vi på Saltkråkan. Här bjuds du på fina klippor och badmöjligheter både från klippor och sandstränder för mindre barn.  

I närheten av ångbåtsbryggan finns en badplats med långgrunt vatten perfekt för barnfamiljer, men är du ute efter bad från badklippor så kan du med fördel promenera runt ön för att hitta en passande vik där ni kan stanna till för dagen. En ny gångstig ut till Näset finns även tillgänglig med fina badplatser.  

Hur tar du dig hit? 

Det finns möjligheter att ta dig ut till Norröra året runt, men på vår och sommar har du de bästa möjligheterna. Från vår till höst så åker Waxholmsbolaget till Norröra med bår från Strömkajen. Turerna går vanligtvis via Vaxholm två gånger om dagen. Under vintern och början av våren kommer du istället behöva åka från Köpmanholm på Yxlan för att ta dig ut både till Norröra eller den närliggande ön Söderöra.  

Norröras historia 

Norröra är en ö som är befolkad året runt, med ett par familjer som är bosatta på heltid. På sommaren bor cirka 130 hushåll på Norröra. I början av 1900-talet bodde hela 50 personer på ön året om och de första som flyttade till ön på 1300-talet tros ha kommit från Baltikum. Detta kan man även se på de namn på invånarna som på den tiden bodde på Norröra som bland annat Kers, Rebb och Joa. Av de bebodda skärgårdsöarna kan Norröra vara en av de först befolkade. 

Under 1300-talet tillhörde Norröra till godset Penningby som ligger cirka 10 kilometer söder om Norrtälje. Den gamla byn på Norröra låg från början vid den uppgrundade Norrviken. Byn brändes dock upp av ryska soldater år 1719 under Karl den tolftes krig , men byn byggdes upp igen längre söderut på ön och idag är det en populär plats för besökare.  

Att göra på Norröra 

Norröra gör sig bäst på sommaren när badplatser och vädret tillåter för en långdag på ön. Norröra har lyckats behålla sin karaktär och på ön finns det därför inga livsmedelsbutiker eller restauranger. Om du därför tänkt åka till Norröra över dagen så ha med dig snacks eller mat och en picknickkorg, i annat fall kommer ni behöva åka till en annan närliggande ö för mat. 

Under sommaren kan du även se sporadiska kaffeförsäljningar vid ångbåtsbryggan på ön där du kan avnjuta en fika i det vackra landskapet. Ön har även en pittoresk skärgårdsby i närheten av ångbåtsbryggan som är värt ett besök.  

Då ön varken har matplatser eller fikamöjligheter är även boende begränsat på Norröra. Det finns dock fritidshus som man kan hyra alternativt naturcamping för den som föredrar.  

I Saltkråkans spår 

Vi på Saltkråkan av Astrid Lindgren utspelar sig i en skärgårdsmiljö och under sommaren år 1963 förverkligades detta manuskript för TV och filmatiseringen av Tjorven och Stinas äventyr på just Norröra. Serien visar alla upptåg och händelser på den lilla skärgårdsön med vackra vyer och natur. 

Det går därför att besöka ett flertal platser på Norröra kända från tv-serien för besökare som vill uppleva platserna på riktigt. Under sommaren så anordna även Blidösundsbolaget guidade turer varje söndag där besökare kan få se Snickargården som i vanliga fall är stängd för allmänheten.

Aktuella havstomter på Norröra  

Lämna en kommentar