Olika typer av flytvästar

by

Flytväst är viktig att använda när du exempelvis är i kanoten, står på kajen eller när du är på en båt.
Det finns olika typer av flytvästar och det är viktigt att du väljer rätt modell.
En flytväst har en lång livslängd om du förvarar den på rätt sätt. Den tål saltvatten, sol och även yttre slitage. När du inte använder den är det viktigt att den förvaras väl, helst upphängd på ett torrt ställe.

Räddningsväst

Räddningsväst finns i klara färger så som orange, gult, rosa och rött. De är utrustade med reflexer och visselpipa för att kunna skapa uppmärksamhet och synlighet i vattnet.
Flytelementen på framsidan av denna typen av väst hjälper till att vända kroppen rätt i vattnet så att ansiktet kommer uppåt och du läggs på rygg. Den stora kragen som västen har bidrar till att huvudet hålls ovanför vattenytan. Dessa funktioner är viktiga och hjälper personen som exempelvis inte har möjligheten att vända sig själv.
För någon som inte är simkunnig eller för barn är räddningsvästen det givna valet.

Flytvästar

Detta begrepp används på smidigare och mindre typer av flytutrustning som ger dig en större rörlighet. Denna väst hjälper dig endast att flyta på vattnet och saknar således funktionen med att kunna vända dig till ryggläge. Endast simkunniga bör använda denna typen av västar som även kallas allroundvästar alternativt segelvästar.
Några av dessa flytvästar är utformade med flytkroppar. Detta innebär att västen följer din kroppsform på ett bättre sätt och gör den mer bekväm.
Denna typ av västar finns i många olika modeller och passar för de som exempelvis ska paddla kajak, fiska eller bedriva någon typ av vattensportsaktivitet.

Uppblåsbara räddningsvästar

Den uppblåsbara räddningsvästen är den säkraste typen av väst. Med hjälp av en kolsyrepatron blåses västen upp och bidrar till att du flyter samt vänds på rätt håll i vattnet. Uppblåsningen sker automatiskt när sensorn känner att du hamnat i vattnet eller så kan upplåsning ske för att du väljer det manuellt.
Dessa västar är bekväma att använda och har samtidigt hög flytkraft. Västarna kräver underhåll och du behöver lämna in dem på kontroll en gång om året för att se till att de fungerar som de ska.
Patronen måste bytas ut om den har utlösts.

Välj rätt flytväst

För dig som är simkunnig och är ute efter en smidig, lätt väst med bra flytförmåga så kan en väst med beteckningen 50N passa dig. Denna beteckning har västar som hjälper dig att flyta men som inte hjälper dig att vända i vattnet. Användningsområdet är stort såsom exempelvis för fiske, lättare segling eller vid vattensporter.

Västar med 100N beteckning hjälper dig att vända dig om i vattnet så du alltid ska hamna på rygg. Västarna används till barn, icke simkunniga eller för dig som är simkunnig men vill ha en ännu säkrare väst. Västarna är större och mer otympliga än vad 50N västarna är.
Barnvästar har 100N och är ett bra alternativ för barn. Är det så att ditt barn ligger mittemellan två storlekar så välj den mindre. Det är bättre att västen sitter tight, för är den för stor finns en risk att barnet sjunker ner och inte får den flythjälp som barnet behöver.

Uppblåsbara västar har beteckning 150N och de har samma vändningsförmåga som 100N. Detta är ett smidigt alternativ utan att tumma på säkerheten.

Lämna en kommentar