Semestra på Rödlöga!

by

Rödlöga är en liten skärgårdsidyll med stugor i rött, inbjudande badvikar och är ett samhälle helt utan el. Varje år arrangeras öns kända skärgårds-och ostmarknad som lockar tusentals besökare varje år. Ta en båttur till Rödlöga och upplev Roslagens enskilda badvikar och goda delikatesser!

Vad är Rödlöga?

Rödlöga är en liten ö i ytterskärgården i Roslagen. Här kan du ta del av en äldre bebyggelse med bostadshus helt i rött. Ön har cirka 150 hushåll och vad som gör denna skärgårdsö speciell är att ön inte har någon som helst el. Många öbor har därför alternativa energikällor som exempelvis solceller och vindkraftverk.

Ön har heller inga riktiga vägar, utan stigar som slingrar sig över ön till de mysiga badklipporna på den östra sidan av ön. Här samlas många badsugna under sommarmånaderna för bad i enskildhet och du kan avnjuta många soltimmar. På ön hittar du även en båtmack, ett Café och en boklåda där du kan lämna och plocka böcker för läsning.

Gammelstugan ligger mitt i byn och här kan du ta del av dess museum om öns historia. Rödlöga har haft fasta båtförbindelser ända sedan år 1954 och den första kända bosättningen på ön kan spåras tillbaka ända till 1500-talet. Rödlöga är även en av de få öar som inte brändes ned av ryska trupper år 1719.

Mitt på ön låg den äldsta byn som på 1500-talet delades av en vattenled. Det var därför möjligt att segla in till ön både från söder och norr. Men under år av landhöjningar och vegetation övergavs detta läge och byn flyttade istället till Norra Fladen.

Öns välkända skärgårdsprofil, Gösta Söderman var den som startade Rödlögaboden och fick därmed många att besöka ön och boden. Det blev även en väl trafikerad plats på grund av att man behövde få ut varor till affären till öns befolkning. År 1900 bodde det cirka 85 personer på Rödlöga och de första turisterna upptäckte ön för semester strax före första världskriget.

Hur hittar du hit?

För att ta dig ut till Rödlöga behöver du ta en båt, antingen din egen, en turbåt eller med båttaxi. Du kan åka till Rödlöga med Waxholmsbolaget både från Strömkajen i Stockholm eller Från Furusund. Du kan med fördel ta en buss från Östra station i Stockholm till Furusund som tar cirka  två timmar.

Från Furusund tar båtturen sedan cirka 1,5 timme och från Strömkajen tar det ungefär 4 timmar ut till Rödlöga. Waxholsbolaget åker till Rödlöga året runt, förutom när isen ligger på. Rödlöga visar sin allra bästa sida på sommaren, men ön är även otroligt rogivande under vintertid.

Skärgårds-och ostmarknad i Rödlögaboden

Ön är välkänd för sin bod, Rödlögaboden som är en välsorterad lanthandel. Varje år arrangeras öns Skärgårds-och ostmarknad som lockar besökare från hela landet. Här kan du provsmaka delikatesser och ostar från Italien, Spanien, Frankrike men här erbjuds även ostar från svenska mejerispecialister. Många besökare förundras över den varierande svenska osthandeln och våra utsökta smaker.

Strosa runt bland stånden och kombinera utsökta smaker av ost med passande dryck, och prova gärna sommarens höjdpunkt – nystekt strömming på knäckemacka. Båtfolk flockas från hela skärgården för att ta del av denna välbesökta marknad och samtidigt upptäcka ön.

Café truten

På Rödlöga brygga hittar du även Café Truten, som är öns populära Café. Detta Café är sommaröppet där fokus ligger på både hembakade verk och handgjorda föremål till försäljning. Här kan du exempelvis avnjuta ditt nybakade surdegsbröd med nymalet ekologiskt mjöl på uteplatsen precis intill vattnet.

Caféet erbjuder lantlig svensk kost med lokala ekologiska varor. Café Truten vill tillgängliggöra och bevara skärgårdens kultur och miljö genom klassiska och kvalitativa råvaror och bakverk. Missa inte att ta en fika på café Truten under en dagsutflykt till Rödlöga!

Aktuella havstomter på Rödlöga

Lämna en kommentar