Ska du sälja din havstomt? Tänk på detta först!

by

Om du äger en havstomt kan du skatta dig lycklig. Havstomter är nämligen i regel väldigt attraktiva på marknaden och när du ska sälja tomten finns goda möjligheter till ett högt slutpris. Men för att du ska dra nytta av tomtens status på marknaden krävs att du har koll på hur en tomtförsäljning fungerar, vilket vi går igenom i den här artikeln.

Anlita en mäklare eller sälja tomt själv?

Att sälja tomt är i mångt och mycket likt att sälja fastighet. Därför rekommenderas du att anlita en mäklare till din försäljning. Förutom att mäklaren är expert på att sälja tomter och fastigheter är denne också en garanti för att försäljningen går rätt till. 

I dag finns många mäklare på marknaden och det kan vara svårt att veta vem som passar en själv bäst. MäklarOfferter är en jämförelsetjänst för dig som vill sälja bostad eller tomt, och ämnar göra valet enklare genom att jämföra mäklare och mäklarhus. Exempelvis har man sammanställt allt du som säljare behöver veta om Bjurfors – hur de jobbar och i vilka städer de har kontor.

Värderingen en viktig del inför försäljning

MäklarOfferter verkar även själva som mäklarbyrå och är kunniga inom försäljning av tomter. Därför vill de dela med sig av tips till dig som ska sälja tomt och vilka regler som är viktiga att hålla koll på – allt från bestämmelser kring tomtgränser till hur en tomtförsäljning ska deklareras.

Ett av MäklarOfferters tips handlar om att göra en värdering av tomten inför försäljning. Även här hjälper mäklaren till, som ser till att fastställa tomtens värde. Detta görs utifrån en rad parametrar, däribland:

  • Tomtens storlek
  • Möjlighet att bygga på tomten
  • Eventuella byggnader som finns på tomten
  • Om och hur tomten kan avstyckas

Hitta mäklare för värdering

Det kan vara en fördel att bjuda in flera mäklare att värdera din tomt, för att få en ”second opinion” och den första mäklarens värdering validerad. Via MäklarOfferters sökfunktion kan du enkelt söka efter mäklare utifrån faktorer såsom tomtarea och stad.

I resultatlistan finns samtliga Sveriges registrerade mäklare representerade – allt från stora namn som Länsförsäkringar fastighetsförmedling till mindre namn som är särskilt rekommenderade på just din ort eller för just din typ av tomt.

När du sedan träffat två, tre eller kanske till och med fyra mäklare blir det enklare att förstå vem som är bäst lämpad att sälja din havstomt. Detta då den bästa mäklaren i mångt och mycket är den du känner förtroende för och har bra kemi med.

Sälja tomt innan eller efter avstyckning?

För dig som äger en större havstomt kan möjligheten att stycka av tomten vara särskilt viktig. På så sätt kan du dela upp tomten i två, eller flera delar, och endast sälja de du inte vill eller kan ha kvar. Det finns möjlighet att sälja tomt både innan och efter avstyckning. Väljer du det första alternativet är det dock viktigt att tydliggöra det i köpekontraktet.

Ansökan om avstyckning görs till Lantmäteriet. Om avstyckningen inte godkänns innan köpet ska gå igenom måste du lägga till en klausul i kontraktet som säger att köpet endast går igenom om ansökan gör detsamma. I det fall ansökan nekas är köpet ogiltigt.

Förhandsbesked tenderar att höja värdet på tomten

En annan aspekt att fundera över innan försäljning är huruvida du ska sälja med eller utan förhandsbesked. Ett förhandsbesked är en form av godkännande att det går bra att bygga på tomten. Detta tenderar att uppskattas av köpare och fungerar därför ofta som en värdehöjande faktor.

Fördelen med ett förhandsbesked är att du inte behöver skicka in ritningar i samband med ansökan, till skillnad från ett bygglov. På så sätt kan du alltså ansöka tidigt i säljprocessen, då du inte behöver anpassa dig efter vem köparen är och vad denne har för planer. En ansökan om förhandsbesked kostar olika mycket på olika platser, men man får vara beredd att betala några tusenlappar.

Se till att havstomten är så attraktiv som möjligt

När det till sist blivit dags att lägga ut din tomt till försäljning vill du tänka på några sista, finslipande knep som kan få värdet att höjas ytterligare. Det handlar helt enkelt om att göra tomten så fin som möjligt, och att på så sätt locka till sig fler spekulanter.

Är tomten i sitt bästa skick? Eller är buskar vildvuxna och partierna med ogräs många? Att rensa och göra fint är allt som oftast värt ansträngningen. Handlar det om större insatser däremot, som att lyfta bort stenar och liknande, är det inte alltid värdeökningen står i paritet med mängden tid du lägger ner. Här kan din mäklare komma med goda råd!

Det är dessutom en stor fördel att optimera tidpunkten du lägger ut tomten till försäljning. Ofta är sommarhalvåret som bäst, då naturen är grön och vacker. Det är trots allt ofta naturen runtomkring är den stora ”x-faktorn” vad gäller havstomter.