Ta båten till Möja!  

by

Vill du uppleva en skärgårdsmiljö nära Stockholm? Då kan en båtfärd till Möja vara precis det du behöver. Här kan du bland annat uppleva vackra klippor och små, pittoreska stugor och byar. Spendera en dag på Möja och ta del av Stockholms skärgård från sin framsida! 

Vad är Möja? 

Möja är en liten skärgårdsö i den yttre delen av Stockholms mellersta skärgård. Möja är huvudön av en ögrupp som kallas Möja- arkipelagen och ön kallas därför även för stora Möja och ligger beläget i Värmdö kommun.  

Idag finns det cirka 150 bofasta på Möja och denna lilla skärgårdsö har både restaurang, boende och skola som är öppet året runt. Detta göra att du kan besöka Möja året om, men det är självklart på sommaren som ön blomstrar. Under sommarsäsongen öppnar öns hantverksbodar, glasskiosk, pizzeria och museer för besökare och under högsäsongen i juli tiodubblas befolkningen på Möja. 

Möja har även varit en stor inspiration för både författare och konstnärer som besökt ön. Exempelvis hade kompositören Jules Sylvain en sommarstuga på Byholmen och Evert Taube skrev sin Dans på Sunnanö på Södermöjas pensionat. 

Hur tar du dig hit? 

För att ta dig ut till Möja behöver du ta en färja och dessa går året runt från Boda brygga på Värmdö som tar dig till ett flertal olika bryggor på Möja. För att ta dig till Boda kan du ta en färja från exempelvis Strömkajen eller så kan du ta bussen från Slussen i Stockholm.  

Under delar av året kan du dessutom ta turer direkt från Strömkajen ut till Möja utan att behöva göra något byte. På öns sydligaste del ligger bryggorna Möjaström och Berg som är de bryggor som är mest trafikerade på ön.  

Möjas historia 

Möja har varit en bebodd ö ända sedan vikingatiden och under 1200-talet kallades ön för Myghi i de seglingsbeskrivningarna man hittat från kung Valdemar. Även år 1543 nämndes Möja i en jordebok då ön hade elva gårdar i bland annat Södermöja, Berg, Löka och Långvik. De som bodde på ön drabbades hårt när ryssarna år 1719 tog över delar av den svenska kusten och brände ned alla byggnader på ön förutom ett kapell i Berg innan de drog vidare för fler härjningar. 

Namnet Möja tros komma från dialektordet moge eller hög massa som avsåg ett högt avrundat berg mellan Löka och Berg. Precis som många andra skärgårdsöar var fisket den dominerade näringen på Möja tillsammans med odling och djurhållning. Fisket var huvudnäringen ända fram till 1980-talet, men idag finns det endast en fiskare kvar på ön.  

Vad kan du göra på Möja? 

På sommaren har du en hel del du kan göra på Möja, men bäst vy av ön får du genom att promenera eller cykla igenom ön. På Möja finns det nästan endast grusvägar och inte många fordon och här kan du med fördel hyra kajak för att paddla ut runt ön och till de omliggande öarna.

En stor del av skärgården som ligger öster om Möja är ett naturreservat, vilket gör en paddlingstur till någonting alldeles extra på Möja. Det finns dock inga barnvänliga badstränder på ön som är tillgängliga men det finns ett flertal platser med klippbad. 

Du kan även promenera runt i de små butiker som ön har öppet, samt avnjuta god mat och dryck på någon av Möjas restauranger. Om du vill stanna längre på ön än för en dagstur kan du hyra en stuga, bo på bed & breakfast eller vandrarhem. Se dock till att boka dessa på förhand, då sovplatser är begränsade på ön.  

Aktuella havstomter på Möja

Lämna en kommentar