Allt om TBE, fästingar och borrelia

by

Under sommarmånaderna är det extra viktigt att skydda dig mot insektsbett om du vistas mycket ute i naturen. Fästingar är små spindeldjur som mestadels befinner sig i skogen och i högt gräs och trivs generellt i skuggiga och fuktiga områden. De biter fast i huden och suger blod, men kan även bära på sjukdomar.

TBE och borrelia är två olika sjukdomar som du kan få av ett fästingbett. Det är därför viktigt att ta bort en fästing så fort du upptäckt den. Symtomen hos både TBE och borrelia är ganska lika men det finns en del symptom som skiljer dem åt. Här nedan får du lära dig mer om just TBE och borrelia!

Vad är TBE?

I de flesta fall får man lindriga besvär av ett fästingbett, men om du har otur kan fästingen bära på sjukdomar som TBE och borrelia. TBE är en virussjukdom som sprids genom fästingbett. Att drabbas av TBE behöver inte betyda att du blir allvarligt sjuk, men en tredjedel av alla som blir smittade av TBE får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation.

Symtom vid TBE

Om du smittats av TBE kommer symtomen visas först 4-10 dagar efter du fått bettet. För en del kan det även ta upp till en hel månad innan de första symptomen syns. Vanliga symtom som du kan få i början är du känner dig trött, har muskelvärk, huvudvärk samt feber. De flesta som smittas blir dock friska redan efter någon vecka.

Varför TBE kan bli allvarligt beror på att viruset kan sprida sig till hjärnan eller hjärnhinnan. Om viruset sprider sig så märker du ofta detta cirka en vecka efter att du fått dina första symptom. Om du blir allvarligt sjuk får du mycket hög feber och huvudvärk, du blir känslig för både ljus och ljud, drabbas av kräkningar, du är förvirrad och har koncentrationssvårigheter. Om du misstänker att du fått TBE är det viktigt att du får rätt sjukvård.

Vad är Borrelia?

Borrelia är en bakteriesjukdom du kan få av fästingar. De flesta blir helt friska från borrelia efter en antibiotikakur, men i en del fall kan bakterierna fortsätta sprida sig i kroppen. Borrelia kan sprida sig till dina leder och nervssystem, någonting som gör att det tar längre tid för dig att bli frisk. 

Symtom vid Borrelia

Vid borrelia är det vanligt att du inte får några symtom överhuvudtaget, därför är det ofta svårt att veta om du blivit smittad eller inte. Det vanligaste symtomen vid borrelia är dock att du får en rodnad på huden där du har fästingbettet. Det ser vanligtvis ut som en stor rund ring runtom själva bettet och den envisa rodnaden brukar vanligtvis klia och i en del fall domnar även huden bort. Du kan även få andra typer av hudbesvär såsom blåsor, vätskefyllda sår eller utslag.

Om borrelian lyckas sprida sig till nervsystemet får du ofta huvudvärk, du blir stel i nacken, får en kraftig värk i ryggen, armar och ben och du kan även bli tillfälligt förlamad i en del av ansiktet.

När ska jag söka vård?

Om du misstänker att du eller ditt barn fått borrelia eller TBE så bör du kontakta en vårdcentral. Om du har mer akuta symptom som stel nacke, har huvudvärk eller känner en avdomning på kroppen bör du kontakta 112 eller en akutmottagning omgående.

Hur kan jag skydda mig?

Det finns dock sätt som gör att du kan skydda dig mot TBE. Du kan exempelvis ta vaccin mot TBE, vilket ger dig ett mycket bra skydd mor sjukdomen utan allvarliga biverkningar. Det finns ännu inget vaccin mot borrelia, men genom att skydda din kropp med täckande kläder kan du undvika fästingbett.

Skydda dig mot fästingar

Det finns en del saker som du själv kan göra för att minska risken för fästingbett. Du kan exempelvis bära långbyxor och täckande tröjor samt stövlar i områden där fästingar trivs. Du kan även bära mörka kläder som svart eller blå, då fästingar drar sig till ljusare färger. Det gör det även lättare att få syn på fästingen.