Tranholmen – Ett stenkast från fastlandet! 

by

Om du vill ta dig till Stockholms närmaste ö är Tranholmen ett perfekt utflyktsmål under en solig dag. Ön är helt fri från motorfordon och du kan enkelt ta dig till ön med en färja på under tio minuter. Men vad kan du göra på Tranholmen och varför bör du besöka den lilla ön som endast skiljer sig från fastlandet via ett smalt sund? Vi listar allt du behöver veta om Tranholmen! 

Vad är Tranholmen? 

Tranholmen är en liten ö i Lilla Värtan som ligger i Danderyds kommun norr om Stockholm. Ett litet sund är det som skiljer Tranholmen från fastlandet med endast 89 meter på det kortaste stället, vilket gör det otroligt lätt och populärt att besöka både sommar-och vintertid. Tranholmen gränsar mot Djurgården, Lidingö och Stocksund och du som besökare kan lätt ta dig ut till ön med SL-båt från Ropsten.

Waxholmsbolaget trafikerar ön regelbundet från den 15 april till den 15 december, då majoriteten av de på ön jobbar på fastlandet. På vintern har ön en vinterbro som sammankopplar ön till fastlandet, men på sommaren måste man ta båten över.  

Tranholmen har en lummig växtlighet med byggnader där både gammalt och nytt blandas. Ön har idag cirka 200 fastigheter där majoriteten är familjer som bor på ön året runt. Vad som gör Tranholmen speciellt är att ön är helt fri från motorfordon, så all befolkning som bor på ön har sina bilar parkerade på fastlandet.  

Tranholmens historia 

Till en början bestod tranholmen av två öar, med Tranholmen till väster och Edsholmen i öster. Dessa har idag växt samman genom landshöjning, men man kan tydligt se en dalgång och ett mindre vattendrag där de båda delarna en gång stod separata.  

Tranholmen till ytan är ungefär lika stor som Gamla Stan i Stockholm och ön som tidigare tillhörde Djurholmsgodset hade redan år 1640 befolkning på ön som var torpare. Detta höll sig ända fram till 1930-talet då den mer moderna exploateringen av ön inleddes då många köpte fritidshustomter på ön. 

Under denna tid så delades ön upp i 182 fastigheter, medan det idag finns 195 fastigheter på ön där många av tomterna är bebyggda med året runt bostäder. Ön trafikeras endast av traktorer och fyrhjulingar för bland annat sophämtning, och det har varit flera diskussioner på ön kring huruvida fordon som bilar bör trafikera ön eller inte.  

Många menar att det traditionsmässigt varit så att bilar ej har tagit sig över till ön och att man vill fortsätta ha det så. Det finns dock möjligheter till att ersätta vinterbron på ön till en permanent gång-och cykelbro för att göra det lättare att ta sig till och från ön på vintern. 

Vad kan du göra på Tranholmen? 

På Tranholmen kan du ägna dig åt både bad och lek om vädret tillåter då ön har många fina badmöjligheter och mysiga stigar att promenera runt ön med. Tranholmen är perfekt för barnfamiljen där ni antingen kan besöka ön med er egen båt eller ta färjan över från fastlandet.  

En riktig snackis på ön är restaurangen davidathome, som är en populär restaurang som drivs av David Enmark. Detta är en restaurang som verkar i hans egna hus. Denna unika hemma-hos-krog fick sin inspiration från Kuba där man har sina hem som restauranger och flera dagar i veckan serverar David mat som är fransksvensk till karaktären. Då antalet platser är högst begränsade så bör du förhandsboka för att vara säker på att det finns plats.  

Aktuella havstomter på Tranholmen

Lämna en kommentar