Upptäck Runmarö – Den natursköna skärgårdsön!

by

Runmarö är en av skärgårdens större öar där du som besökare kan uppleva mycket på en och samma plats. Öns unika flora och pittoreska byar är bara några av anledningarna att besöka Runmarö. På sommaren är ön även perfekt att ta sig runt på cykel eller vattenvägen med kajak. Upptäck Runmarö och alla aktiviteter du kan göra i skärgården året runt! 

Runmarös natur  

Runmarö är en mycket naturskön ö som är speciellt känd för sina vackra orkidéer. Hela 27 olika arter av orkidéer hittar du på Runmarö. Skärgårdsön blommar från tidig vår till sen höst och det finns många ängar på ön som du kan ha picknick på för en heldag ute i naturen. Ön har även många genuina byar som du kan ta dig till på cykel genom slingrande grusvägar.  

Ön har nio insjöar som på ön kallas för träsk och då ytterskärgården inte ligger långt bort är Runmarö en perfekt plats för kajakturer. 

På Runmarö får du en perfekt kombination av byar, sevärdheter och blommande natur och då ön är så pass stor till ytan har den även flera bed & breakfasts som du kan bo på om du inte endast vill besöka ön över dagen. Runmarö har dessutom flera bryggor där du kan ankra din båt om du istället väljer att ta dig till ön med egen båt. 

Hur hittar du hit? 

Runmarö ligger i en ögrupp i Upplands sydligaste del och det finns ett flertal olika sätt som du kan ta dig hit. Från Stavsnäs Vinterhamn har du reguljära båtförbindelser med bland annat Waxholmsbolaget som går flera gånger om dagen där båtresan endast tar cirka tio minuter. Om du vill åka till Runmarö från Stockholm kan du ta buss till Stavsnäs från Slussen. Busslinje 433 och 434 går direkt till Stavsnäs där du kan byta till båt och bussresan tar cirka 50 minuter.  

Om du även vill besöka de närliggande öarna utanför Runmarö så behöver du ta taxibåt, då det inte finns några andra förbindelser med färja. Du kan självklart även ta dig till Runmarö med egen båt och då har du ett flertal bryggor du kan ankra din båt vid, exempelvis Norrviken på Storön. 

Sevärdheter på Runmarö 

Runmarö är en mycket levande skärgårdsö med ett flertal skärgårdsbyar och öns fasta befolkning är därför relativt stor. Detta gör att du som besökare har mer sevärdheter och aktiviteter att välja mellan väl på ön. Runmarö har genom tiderna inspirerat många konstnärer och författare som bland annat August Strindberg och Tomas Tranströmer och kallas därför även för författarnas ö.  

Varje sommar anordnar ön ett flertal olika kulturarrangemang som exempelvis teatrar och Runmarödagen som gör att ön lockas av många turister och befolkning från närliggande öar. 

Serviceutbudet på ön är stort om man jämför med andra öar i närheten och här har du allt ifrån butiker, bageri, krog, lanthandel och café som du kan upptäcka vid ett besök. Öns restaurang och krog Svängen är ett mycket uppskattat tillhåll hos öns lokalbefolkning och bageriet Låttas serverar nybakad bröd och färska bakverk från tidigt morgon.  

På Runmarö lanthandel hittar du färska råvaror och grönsaker som är närodlade och ekologiska som du med fördel kan ha med dig på en picknicktur runt ön.  

Solberga Gård 

Solberga Gård är en av öns södra delar och här har du ett stort utbud av aktiviteter och sevärdheter du kan ägna dig åt. Här finns det kajakuthyrning där du kan se ön längs vattnet, en gårdsbutik och ett trädgårdscafé. På Solberga Gård hittar du även öns högsta berg, Telegrafberget där du har en utmärkt utsikt över de närliggande skärgårdsöarna.  

Aktuella havstomter på Runmarö

Lämna en kommentar