Utö – skärgårdsön som har allt! 

by

Vill du kunna uppleva en skärgårdsidyll utan att behöva åka så långt ifrån huvudstaden? På Utö kan du sola, bada, åka ut på fisketurer eller ta en ridtur och är en ö som passar hela familjen. Vi går igenom allt du kan göra på Utö – skärgårdsön som har allt!  

Vad är Utö? 

Utö är en av de största öarna i Stockholms södra skärgård med en säregen historia. Här har folk bott sedan 500-talet och är en skärgårdsö där du kan göra otroligt mycket året om. Ön bjuder på en vacker natur, kultur, aktiviteter för hela familjen och sol, bad och avkoppling. 

Utö är idag nästintill ihopväxt med grannön Ålö och ligger i Utö socken i Haninge kommun och har fått sitt namn då ön är belägen längst ut mot öppet, oskyddat hav. Utö är en perfekt plats att besöka för den som vill uppleva en helg på en plats med anslutning till hav. 

Utös historia 

Utös historia är lång och det går att hitta spår av dokument redan från 500-talet som visar att det funnits bofast befolkning på ön. Från medeltiden och framåt var det framförallt fyra byar på Utö som var kända i folkmun som visar på att ön länge har haft fast bosättning.

Under 1600-talet blev gruvbrytning populärt på ön och år 1614 ingick ungefär 70 personer i gruvsamhället. När peståren sedan slog till mellan 1710-11 dog 139 personer på ön och när ryssarna härjade i skärgården under 1719 brändes all bebyggelse ned, vilket gjorde att allt fler gårdar på ön övergavs. 

Det dröjde sedan fram till 1750-talet tills det att Utö återigen fick upp sin popularitet i och med gryvbrytningen och under denna tid bodde hela 700 personer på ön. Utö som ö köptes år 1804 av Utö Gruvbolag men när ny teknik kom inom järnframställningen blev gruvorna olönsamma och stängde igen för gott år 1879. 

Idag står öns främsta näring av turismen och Utö har ett flertal restauranger, bagerier, vandrarhem och sportaktiviteter för sina besökare. Årligen besöker närmare 400 000 personer ön både under sommarsäsongen och under julen då ön står för en traditionell julmarknad. 

Hur tar du dig hit? 

För att åka till Utö behöver du ta en färja som tar dig ut till ön och detta kan du göra antingen från Nynäshamn eller Årsta havsbad. Åker du bil kan du köra ut mot Nynäshamn och sedan följa skyltarna mot Årsta Havsbad och Årsta brygga. Här finns en parkering precis intill bryggan för att sedan ta er ut till Utö med färjan resten av vägen.  

Åker du kommunalt från Stockholm så ta pendeltåget mot Nynäshamn och kliv av vid Västerhaninge station. Fortsätt sedan härifrån med buss 846 som går från bussterminalen intill tågstationen och hoppa av vid stationen Utövägen. Härifrån går färjorna ut till Utö.  

Under sommarmånaderna går det även båt från Strömkajen i centrala Stockholm direkt ut till Utö där båtresan tar cirka 3 timmar och 45 minuter i en fantastisk skärgårdsmiljö.   

Vad kan du göra på Utö? 

Utö är en skärgårdsö där du har ett flertal olika aktiviteter att göra. Ön har några av skärgårdens finaste badplatser med slätslipade klippor eller sandstränder och cykelvänliga grusvägar där du kan ta en cykeltur för att upptäcka ön på. Du kan även vandra, paddla, åka SUP-bräda eller åka ut på en guidad fisketur.

Du kan hyra cyklar och kajaker nere vid hamnen och för den sportintresserade finns både minigolfbana och tennisbana tillgängligt. På sommaren kan du dessutom boka ridkurser i westernridning på Utö.  

Ön har ett flertal restauranger och bagerier där du kan avnjuta en god lunch eller bakverk. Utö Värdshus och Utö Bageri och Kök är speciellt populära matställen på ön. Om du vill övernatta på ön kan du antingen sova i tält, vandrarhem, stugor eller på värdshuset.  

Aktuella havstomter på Utö 

Lämna en kommentar