Vad är accepterat pris?

by

Många drömmer om att äga en havstomt. Men detta kan snabbt bli en ganska kostsam historia och framförallt om du letar efter en havstomt i ett populärt område med många som budar. Men även här är det viktigt att du frågar dig, vad är accepterat pris?  

Ska du då även bygga upp ett helt nytt boende från grunden så kan den totala kostnaden bli mer än det faktiska värdet för tomten och huset tillsammans. Så hur ska du tänka när du väljer mellan olika havstomtar och vilka krav gäller? 

Vad menas med accepterat pris? 

Om du kikar på en annons över en försäljning av havstomt och det står ett accepterat pris, så är det just denna summa som säljaren kan tänka sig att släppa tomten för. Det accepterade priset ligger även oftast väldigt nära mäklarens värdering av tomten. Men bara för att det står ett accepterat pris så finns det ändå en chans att försäljningspriset slutligen blir både lägre och högre.  

Om det är flera spekulanter på tomten så kan det bestämmas att en budgivning ändå ska fortlöpa. Det är säljaren som i slutändan bestämmer sig för om priset som erbjuds för tomten accepteras eller inte. Så du kan buda lägre och hoppas att det godkänns. 

Hur skiljer sig accepterat pris mot utgångspris? 

Så vad är då egentligen skillnaden mellan accepterat pris och utgångspris? De flesta bostäder på marknaden läggs ut med ett utgångspris. Detta innebär automatiskt att en budgivning på bostaden startar. Men du som deltar i en budgivning har också möjlighet att delta i en budgivning med ett högre eller lägre bud. 

Vid accepterat pris så sker det oftast inte någon budgivning om det inte är många spekulanter. 

Vad är kvadratmeterpris? 

Det finns ytterligare ett begrepp på marknaden som kallas för kvadratmeterpris. Detta används dock framförallt för att du ska kunna jämföra hur prisvärda olika bostäder är i ett visst område. Det ger dig därför en bättre överblick på om du gör ett bra köp eller inte.  

Självklart spelar andra faktorer in som läge och hur modern boendet är. Men det kan göra det enklare att få en bra överblick på marknaden. 

Kontantinsats vid köp av havstomt 

Vid köp så måste en kontantinsats på minst 15% ges till banken för att lånet ska beviljas. Detta gäller vid köp av havstomt där det redan finns ett hus byggt. Måste du bygga upp ett helt nytt hus från grunden så kan du istället ansöka om ett byggnadslån. Ett byggnadslån skiljer sig då ganska mycket från ett klassiskt bolån. Men även här måste du kunna lägga en kontantinsats på 15%. 

Vad ska man tänka på när man letar havstomt? 

Att köpa en tomt vid havet är såklart väldigt mysigt och perfekt att ha som både sommarhus eller permanent boende. Men för att du ska kunna göra ett bra val är det också viktigt att du inte stressar in i köpet. Ta tiden att leta efter en perfekt tomt med de bästa förutsättningarna. Till detta kommer ett flertal olika aspekter som du bör ha i åtanke innan köp.

Är marken redo att byggas på och vad kostar det att jämna till marken, dra el och andra nödvändigheter? Ta med varje punkt i åtanke och kanske kommer det då vara mer lönsamt att köpa ett färdigbyggt hus med havstomt än endast en tomt. När du väl gjort ditt val så kan du börja planera för bygget och anlita rätt hantverkare för jobbet. Lycka till!

Vad är accepterat pris
Ta reda på vad accepterat pris är vid ett bostadsköp för att veta hur du ska buda

Lämna en kommentar