Viktiga tillbehör på styrpulpetbåten

by

Vid finare väder när solen väljer att titta ut bakom molnen är det många som blir sugna att ge sig ut på vattnet för utflykter med vänner eller familj. När du är ute på sjön med din styrpulpetbåt är rätt tillbehör mycket viktigt för att få en så trevlig, minnesvärd och trygg upplevelse som möjligt!

Här kommer vi att ge tips på 5 olika verktyg och tillbehör som vi tycker är ett måste när du ska på båtutflykt i din styrpulpetbåt. Självklart är det viktigt att anpassa tillbehör för just din utflykt, med antal personer, miljö och väder i åtanke.

Båtshake

En båtshake är ett smidigt och praktiskt verktyg som har många funktioner.  Det är en lång stav som vanligtvis är ett par meter och är utrustad med en metallspets och krok. En båtshake kan användas för att dra in olika redskap som används i vattnet runt om båten, så som förtöjningsboj och tampar, men kan även användas för att dra in båten närmare en brygga eller skjuta ut den mot vatten och iväg från land.

I vissa fall kan en båtshake användas vid räddning eller stöd för en person som fallit överbord eller behöver lite extra hjälp för att ta sig upp till båten och ur vattnet. Du kan också välja att utrusta din styrpulpetbåt med en båtshake som är kombinerad med en paddel i ena änden, vilket tillägger ännu en funktion för redskapet. Längd på båtshake kan variera beroende på modell eller märke.

Ankare

När man är på båtutflykt är det viktigt att ha ett stabilt och passande ankare som ser till att du kan fästa båten på ett säkert sätt. Detta görs enklast genom att anpassa sitt val efter båtens längd och tyngd. Du kan använda dig utav en ankarvikttabell för detta.

För en mindre styrpulpet båt kan man hitta alternativ som är ihopfällbara så att man kan spara plats ombord. Det är även viktigt att välja ankare med hänsyn till området du planerar att ta din utflykt till. Tänk på att använda ett ankare som är anpassad och funkar till miljön på sjö eller havsbotten i området du tänker segla. Ett annat alternativ är att välja ett “all-round” ankare som fungerar lika bra på en vatte botten som består av sand, grus eller lera.

Kniv

En kniv är alltid bra att ha ombord för små och snabba justeringar men även för tyngre jobb. För bästa och enklaste användningen rekommenderar vi att du investerar i en kniv med rostfritt blad, vilket är mest passande när du befinner dig i en fuktig miljö.

Sågtandade knivar är också en favorit, eftersom dem gör ett effektivare jobb av att kapa linor. En bra idé är att se till att förvara kniven på en plats där du alltid har den nära till hands, vilket betyder att vikt och storlek kan vara avgörande när det kommer till smidig och säker förvaring.

Första Hjälpen Kit

Olyckor kan hända, och det är därför alltid bra att vara förberedd så att alla kan ha en trygg upplevelse ombord. Ett första hjälpen kit är ett utmärkt tillbehör för din styrpulpet båt. För många är det viktigt att den är igenkännbar och enkel att hitta, med starka färger såsom röd eller orange och stora symboler kan göra att ni får fram kitet snabbt.

Det kan vara viktigt att anpassa ditt kit beroende på vart du planerar att åka och hur många personer som kommer att befinna sig ombord. Vanligtvis är första hjälpen kit utrustade för att kunna hantera skador som stukade leder, brännskador, blödningar och ögonskador. Kom ihåg att utrusta ditt första hjälpen kit med de verktyg som är passande för just dig, dina vänner och familj.

källa:

https://www.poly.se/batliv/artiklar/ankare-bat/

https://pakryss.se/julklappstips-en-bra-kniv/

https://www.seapax.se/webshop/sjosakerhet/forsta-hjalpen/