Vinterförvaring av din båt – Håll din båt skyddad!

by

Att vinterförvara din båt är mycket viktigt för att hålla den skyddad mot både slitage och stöld. Det är vanligast att vinterförvara din båt på land, men du kan även välja att förvara den i vatten. Oavsett vart du väljer att förvara din båt finns det en hel del förberedelser du behöver ha i åtanke.  

I denna artikel går vi igenom allt du bör tänka på vid vinterförvaring av din båt! 

Olika sätt att förvara din båt 

Du har ett flertal olika sätt som du kan välja mellan när du tänker vinterförvara din båt. Du kan antingen förbereda din båt för att förvaras på land, och för den som inte vill göra allt jobb själv finns det flera företag med service för både vinterservice och båtplats under tak.  

Du kan även välja att vinterförvara din båt i vatten, men detta kräver mer förberedelser av dig och det ökar även risken för skador från exempelvis snö, frost, is och mögel. Här nedan går vi igenom vad du behöver tänka på beroende på vilket av dessa alternativ du väljer när du ska vinterförvara din båt.  

Rengör din båt  

Oavsett om du har tänkt förvara din båt i vattnet eller på land så behöver du rengöra den invändigt och utvändigt inför nästa säsong. Ta av all lös utrustning i båten, ta ut all mat från kylen och rengör och polera både skrov och däck. Se även till att du skrubbar bort eventuellt mögel och spola bort alger med en högtrycksspruta. 

Rengör och töm toalett, vattenberedare, kopplingar och sjövattensystemet och torka ur din båt med en avfuktare eller torrbollar. Om du har några skador eller repor på din båt så är det en bra idé att reparera dem innan du ställer båten för vinterförvaring. 

Tänk även på att se till att kemikalier inte läcker ut när du rengör din båt. Samla ihop allt miljöfarligt avfall som exempelvis trasiga batterier, kylvätska och olja och lämna in till en återvinningscentral. Ta ur batterierna och ladda dem minst två gånger under vintern så du kan se till att de inte blir urladdade. 

Förvaring på land  

När du förvarar din båt på land kan du antingen anlita en firma som ser till att din båt står skyddad och säker inomhus, men du kan även förbereda och låta din båt stå på land på egen hand. När du har rengjort din båt och avlägsnat kemikalier och värdesaker så är det dags att täcka din båt för vintern. Ligger din båt på en trailer? Om inte så behöver du ordna detta med hjälp av ett pallningsmaterial som exempelvis stöttor eller bockar för motorbåtar. 

Täck sedan din båt med en presenning och täckställning som sträcker sig både över fören och aktern. Detta håller din båt skyddad mot yttre slitage som regn, snö och kraftig vind. Ett tips är att försöka minimera vindfånget så mycket som möjligt, men knyt inte åt alldelles för hårt, låt en del ventilation vara möjlig.  

Se till att motorn är helt fastlås med ett godkänt motorlås och täck motorn med ett överdrag om den står ute. Ordna gärna med underhåll av din båt i detta skede, med allt ifrån att byta olja till byte av bränslefilter. 

Förvaring i vatten 

Det är helt möjligt att förvara din båt i vatten, men anledningen till att många båtägare velar kring detta alternativ är på grund av att försäkringen i regel inte gäller för skador som uppkommit av snö, vatten eller mögel. En fördel med att vinterförvara din båt i vatten är att du slipper allt arbete med pallning och upptagning av din båt.  

Det viktigaste när din båt ska stå utomhus är att du ser till att du har förtöjt på ett säkert och korrekt sätt för att undvika skador och att din båt står helt täckt. Om det finns en varning för kraftig blåst i ditt område, titta då till förtöjningarna både innan och efter stormen.  

Förutom att kontrollera att din båt står helt täckt under förvaring på vintern så bör du titta till din båt då och då under vintersäsongen för att se till att du inte blir utsatt för stöld. Detta gäller oavsett om du låter din båt stå på land eller i vattnet. 

Lämna en kommentar