Hur du väljer rätt plotter

by

Har du tröttnat på att alltid behöva ta upp sjökortet och känner att det nu blivit dags att investera i en plotter? Det är ett populärt tillägg i många båtar idag och det är kanske inte så konstigt tack vare dess enkla användning.

På marknaden finns det en stor mängd olika variationer och funktioner som du kan välja på, och så även olika prisklasser. Detta kan vara svårt att navigera sig kring om man inte från början har full koll på vad man faktiskt vill ha. Här nedan kan du läsa om de saker du borde tänka på inför ditt köp.

Hur fungerar en plotter?

Tekniken för en plotter är inte så väldigt avancerat, utan du får fram en plott på skärmen. Helt enkelt så visas din position på ett sjökort och du kan då se var du färdas, hur snabbt och den ser även till att du kan undvika grynnor och liknande.

Att tänka på när du köper en plotter

Vilka funktioner behöver du?

Idag finns det som sagt många olika funktioner som du kan välja mellan. Det kan självklart kännas frestande att ha det senaste, men det är det första att tänka på – vad kommer du behöva egentligen? Till exempel så behöver du med segelbåt inte lika snabb uppdatering som du med motorbåt behöver.

Om du bara vill hitta bra fiskeställen så finns det plotter med inbyggd ekolod, någonting som du som icke-fiskare kanske inte kommer använda dig speciellt mycket av. Här handlar det alltså om vilket behov du kommer att ha av den.

Tål den att bli blöt?

Om du vill ha en plotter när du exempelvis kör vattenskoter så är det viktigt att du dubbelkollar att den klarar av att bli blöt. Man kan tänka att detta borde vara en självklarhet, men många modeller är tänkta för båtturen som inte gör dem alltför blöta och därför heller inte besitter denna egenskap.

Kommer den med sjökort?

Det är inte alla plotter på marknaden som har sjökort inkluderat, utan detta kan vara någonting som du behöver köpa till. Det är nästan alltid staterat om sjökort ingår och du kan då läsa vilket sjökort som du får med på köpet.

Vilken prisklass vill du ha?

Detta går hand i hand med den första punkten. Du kan idag hitta en prisvärd plotter som kostar dig runt 5 000 SEK, men du kan också hitta plotter som kan kosta dig över 20 000 SEK. Det kan vara bra att innan köp, sätta en budget utefter vad du känner att du kan spendera och vilka funktioner du vill ha.

När du väl inhandlat din plotter

Att ha ett digitalt navigationssystem är smidigt och kan göra dina båtturer lättare och med mindre krångel. Det första du behöver göra är att lära känna systemet du nu ska använda dig av. Men någonting som vi vill påpeka är att se till att du alltid har ett fysiskt sjökort med dig i båten, detta oavsett om du åker långa turer eller om du bara kör dagsturer.

Digitala sjökort och plotter är otroligt bra redskap, men om de någon gång sviker så är det viktigt att du för det första har ett sjökort med dig och dessutom vet hur man läser det.

Med detta sagt så önskar vi dig all lycka till i sökandet av en plotter som passar dig och dina behov!

Lämna en kommentar