Att tänka på innan du bygger en brygga

by

Bor du nära en sjö eller kanske till och med havet så vill du ha ett enkelt sätt att komma upp och ned ur vattnet. Det enklaste är att bygga en brygga. Det kräver viss händighet men många klarar det med hjälp av instruktioner från internet. Det finns en del saker du ska tänka på dock för att inte bryta mot lagen eller göra något annat problematiskt. Du behöver också ta ställning till vilken sorts brygga du vill ha. Jag hoppas att denna text här under ska kunna hjälpa dig med det.

Inget bygglov behövs

Ska du bygga en brygga som går inom ramen av det som är ”vanligt” så kommer du inte att behöva något bygglov för det. Vad som är vanligt är såklart svårt att definiera men är det för enskilt bruk så kan du räkna med att det är okej och att du inte behöver något bygglov. Däremot så kan du behöva se över strandskyddet. Det kan vara så att du behöver ansöka om strandskyddsdispens för att få lov att bygga en brygga. Det behöver du nästan alltid ha. Det är antingen kommunen eller Länsstyrelsen som kan ge dig dispens till detta. Kontakta någon av dem. Sedan så bör du ta reda på vem som äger marken, om det inte är du, vems om äger vattnet och om det finns några enskilda eller allmänna intressen som hade kunnat skadas av en brygga. Det kan vara att området räknas som ett särskilt viktigt område för fåglar eller liknande. Det är Länsstyrelsen som håller koll på detta.

När tillstånden är klara

När det står klart att du får bygga en brygga och du har kollat upp allt som jag har beskrivit här ovan så ska du välja vilken sorts brygga du vill bygga. En brygga ger inte rätt till ROT-avdrag, tänk på det när du budgeterar för din brygga. Det kanske säger sig själv vilken brygga du ska ha för att platsen endast lämpar sig för en sorts brygga. Annars har du här några alternativ att välja mellan.

Pålagd brygga

Det är en traditionell brygga som hålls uppe med hjälp av pålar som är nedslagna i marken. Det lämpar sig väl med en pålagd brygga när du vill ha en billig, stabil brygga och djupet inte är mer än 2.5 meter. Det är också bäst när det är en något lerig botten.

Flytbrygga

Det är en brygga som precis som det låter flyter. Den flyter med hjälp av flytblock som ligger under bryggan. ska du inte ha någon större brygga så går de ofta att köpa färdigmonterade och en annan fördel är att den går att plocka upp på land vid behov. Den är extra bra om du vill ha en brygga där vattenytan varierar kraftigt. Då följer bryggan med. Det negativa kan vara att den känns instabil då den rör sig väldigt mycket och vid väldigt grunt vatten kan den riskeras att skadas av botten.

Stenkista

En brygga som ser ut som en kista som bildar ett ramverk som fylls med stenar för att sjunka. Därefter byggs själva bryggan på detta ramverk, det man går på kallas däcket. Det är en brygga som kommer att hålla väldigt länge, den anses av många vara vacker och den är stabil och klarar både hård botten och hårt väder. Dock är den dyr vilket får anges vara nackdelen med denna brygga.

Ska du välja brygga så bör du ta i beaktning vilken botten det är, om vattenytan kommer att variera mycket under året, din budget och ur du vill att den ska se ut såklart.

Lämna en kommentar