Ta båten till Grinda!

by

Vill du uppleva skärgårdslivet med relativ närhet till Stockholm är Grinda ett givet val av ö att besöka. Här har du en mängd aktiviteter som du kan ägna dig åt både på land och till havs. Vad kan du göra på Grinda och hur tar du dig hit? Ta båten till Grinda för svensk natur när den är som bäst! 

Vad är Grinda? 

Grinda är en skärgårdsö i Stockholm norr om Värmdö och strax söder om Ljusterö. Ön är ett av de första områden som Stockholm stad valde att köpa för att ge de som bor i staden en möjlighet till en skärgårdssemester. Idag har Grinda blivit ett av skärgårdens populäraste val av ö att besöka. Ön kännetecknas av de små uthyrningsstugorna från 40-talet som fortfarande har kvar sin karaktär från denna tid.  

Grinda har även stenbyggnader, där en av de största stenhusen är Grinda Wärdshus. Huset byggdes år 1906 av Nobelstiftelsens förste direktör som ett sommarnöje för sig själv och sin familj.  

Vart kan du bo? 

Grinda har ett flertal olika alternativ till boende för den som besöker ön. Stugbyn har exempelvis kompletta boenden nära till havet med vacker natur. Grinda hotell har 30 dubbelrum för de som vill övernatta istället för att åka tillbaka till Stockholm och Utwärdshuset har 44 bäddar tillgängliga. På Utwärdshuset har du ett utomhuscafé där du kan fika eller äta enklare rätter, sola, bada eller paddla kajak.  

Förutom värdshus och hotell har Grinda en egen camping där du kan slå upp ditt eget tält för att sova i naturen. Kommer du båtvägen och vill övernatta har gästhamnen plats för cirka 100 båtar.  

Hur tar du dig hit? 

För att ta dig ut till Grinda behöver du ta båtvägen. Har du egen båt kan du ta dig ut till ön snabbt från Stockholm. Waxholmsbolaget trafikerar även rutten mellan Stockholm och Grinda från Strömkajen. Resan från Strömkajen tar cirka 1,5 timmar där du får ta del av ett flertal skärgårdsöar på vägen dit. 

Grinda har trafik året om, men under sommarmånaderna går det fler turer mellan Stockholm och Grinda varje dag.  

Vad kan du göra på Grinda? 

Grinda är en ö med ett flertal olika badmöjligheter. Här kan du välja att ta ett dopp från någon av öns alla klippor eller ligga avkopplad i solen på någon av öns badstränder. Två platser på ön som är väldigt populära att bada på är nära ångbåtsbryggorna och badplatsen i Källviken. Vill du utöva några vattensporter kan du hyra kajak eller SUP för en heldag i vattnet.   

För den som tycker om att promenera kan en tur runt Grindastigen förbi Klubbudden vara att rekommendera. Klubbudden är öns högsta punkt och här får du en vacker utsikt över skärgården. 

Äta och dricka 

Då Grinda är ett mycket populärt utflyktsmål finns det många möjligheter till mat på ön. Om du vill ha en oslagbar utsikt från en terrass med en högklassig meny är Grinda Wärdshus en plats att äta på. Se dock till att boka bord i förväg under högsäsong då det kan vara svårt att få bord.  

Om du vill äta precis intill vattenbrynet är Framfickans trädäck en bra plats för god mat och dryck i solnedgången. På Sea-Lodge har du BBQ-rätter, lättare lunchrätter samt glass och fika för både stora och små. Behöver du köpa enstaka livsmedel och varor står lanthandlen öppen där du kan handla allt du behöver för en picknick på någon av öns ängar. 

Aktuella havstomter på Grinda 

Lämna en kommentar