– Rådhusgatan 11 –

by

Utgångspris: 16 000 000 kr

Ungefär 100 m till havet

Den som aldrig har vandrat sakta genom Marstrand en sommarnatt, kan inte fullt ut förstå den lilla stadens själ. När en ljummen bris sveper längs kullerstensgränderna och drar med sig doften av rosor och hav. Bakom vita staket, i trädgårdarnas gröna dunkel, lever ljusen och samtalen på punschverandorna. Svag musik anas från Societetshusets öppna fönster och nere vid stranden rullar vågorna in. Strosa längs kajen där raden av båtmaster gungar stilla i de mjuka dyningarna och på andra sidan den smala viken, över Koöns granithöjder, ljusnar redan himlen. Knappt 100 meter upp från kajen ligger denna välkända sekelskiftesvilla med drag av en liten herrgård. Det stora huset ligger intill Marstrands legendariska Grand Hotell. Här har många kungligheter och berömdheter bott sedan den lilla hamnstaden blev en älskad badort och seglarmetropol i slutet av 1800-talet. Den gula villan byggdes cirka 1850 och är bevarad med tidstypisk exteriör. Entrésidans klassiska veranda och balkong är inramad av fasadens träpanel, fönster i gammal stil och sparsmakad snickarglädje. Det stora taket är brutet, enligt tidsperiodens ideal. Huset ligger tryggt inbäddat i grönska och på baksidan finns en – för Marstrand – ovanligt stor och varierad trädgård om totalt 616 kvm med ett vackert gårdshus. I trädgårdens olika etage finns här blommande rabatter, uteplatser, trädgårdsgångar och ett knotigt sockerdricksträd á la Villavillerkulla. På sommarfesten, när grusgången knastrar av gäster, är stämningen oerhört speciell. Kvällssolen faller in över den skyddade, stensatta gårdsmiljön invid gårdshuset. Atmosfären är tyst och fridfull, trots att du befinner dig bara hundratalet meter från det mesta i Marstrand. I gårdshusets första plan känns skärgårdens klassiska skaldjursfest given, bland vackert slitna trägolv och djupa fönsternischer. Nattgästerna ställer in väskorna på gårdshusets övervåning. Här öppnar sig en nyskapad, ljus och härlig gästvåning med sovalkov, sovloft, sällskapsyta och pentry. Att liknande hus kommer ut på marknaden i dessa kvarter är smått unikt. Villans ståtliga interiör präglas av tidsperiodens många detaljer samt den starka atmosfären i entréplanets ljusa och öppna salonger i fil. Visst behöver villan en del kärlek, men just den bevarade originalmiljön öppnar möjligheterna till ett boende ensamt i sitt slag. Här breder de gamla plankgolven ut sig inramade av gamla spegeldörrar, djupa och utsirade dörrfoder, bevarade snickerier och formrena kakelugnar. På entréplanet finns även ett sovrum, ett stort rustikt kök med bakugn samt ett helkaklat badrum med hörnbadkar. Övervåningen har hall och ett större sällskapsrum med 1800-talselegansen bevarad. Rummet är flankerat av två separata sovavdelningar. Båda dessa har vardera två rum och varsitt pentry. Detta – tillsammans med trädgårdens gårdshus – öppnar för ett hus som rymmer flera generationer eller nattgäster.

/Interiör/

Öppna den lilla trägrinden och följ den stenlagda gången fram till villans grönskande trädgård i olika etage. Här finns entrén som leder in till en enastående villa som delats upp i fler boenden. De tidstrogna spegeldörrarna och snickerierna slår an tonen för tidsperiodens ideal. Här finns en trappa som leder upp till villans övre plan.

Köket är stort och går i en rustik ton med inredning i ek och vitsåpat plankgolv. Här finns plats för matbord och en varm kväll står dörren öppen ut till altanen. Den öppna originalspisen med gammal bakugn ger stark karaktär.

Från köket komme

 

Karta för Rådhusgatan 11

https://www.hemnet.se/bostad/villa-9rum-marstrandson-kungalvs-kommun-radhusgatan-11-16886083