När båtsäsongen sätter igång efter en lång vinter, vill du självklart förbereda din egen båt och göra den klar för premiärturen. För att din båt ska bli startklar och för att du ska stöta på minimalt med problem finns det ett par steg du behöver ta för att vårrusta din båt.
Vi går igenom de viktigaste sakerna du behöver ha i åtanke som båtägare innan du sjösätter din båt för säsongen!
Se över motorn
På samma sätt som du behöver gå igenom vinterförvaring av din båt, så kräver vårrustning av din båt att du ser över motorn för att minimera risken för krångel väl ute till havs. Tillsammans med motorn behöver du gå igenom styrning, reglage, drev, propeller och bränslesystemet.
Om du har kunskap och erfarenhet av motorer och bränslesystem kan du med fördel göra en kort checklista med alla steg så du med säkerhet går igenom alla delar, en efter en för att exempelvis se till så el-och kylsystem fungerar korrekt.
Är du osäker så kontakta gärna en mekaniker som kan gå igenom din båts olika delar för att se till att allt fungerar som det ska. Bytte du exempelvis oljefiltret och oljan den föregående hösten behöver du inte ordna med detta till våren. Om du däremot inte har bytt dessa så är det en god tid för att ordna med all underhållning av din båt innan premiäråket. När du byter olja, se till att du använder din båttillverkares egen motorolja.
Byt bränslefilter
När du går igenom motorn kika då även på hur bränslefiltret inne i motorn ser ut. Detta kan du behöva byta inför våren, likaså det vattenavskiljande filtret mellan bränsletanken och motorn. Gå igenom hur själva bränsletanken ser ut, så det inte har skapats klumpar eller samlats smuts i den.
Tvätta din båt in-och utvändigt
För att göra din båt klar inför båtsäsongen kommer du behöva tvätta den både in-och utvändigt. För att rengöra din båt miljövänligt inne så kan du blanda ihop såpa, milt rengöringsmedel och vatten. Sköljvattnet kan du sedan blanda med ättika för att neutralisera tvålresterna som uppkommer efter rengöring.
Torka och damma alla utrymmen i båten och ta fram båtdynorna. Om dessa har förvarats väl inne i båten kan det räcka med att dammsuga dem och torka av dem med mild såpa.
Om du däremot har lämnat dem framme i båten under hela vintersäsongen finns det stor risk att det bildats mögel på dynorna som kan vara svårt att få bort. Om du ser några mögelprickar kan du applicera ättika och låta det dra i någon timme innan du tvättar klädseln i tvättmaskin.
När du ska rengöra din båt utvändigt kan du göra detta på ett flertal olika sätt. Det bästa är att rengöra skrovet från alger redan på hösten när du tar in båten för säsongen då de är lättare att få bort då. Om du har en plastbåt kan du antingen välja att tvätta båten med såpa och oxalsyra för att få bort missfärgningar.
Använd här gärna en svamp eller mjuk borste för att inte skada ytan på båten. Andra väljer att högtryckstvätta sin båt. Det är ett mycket effektivt sätt att få din båt ordentligt ren, men se till att trycket på tvätten inte är alltför hög då det kan resultera i skador och repor.
Polera och vaxa båten
När du tvättat båten både in-och utvändigt är det dags att skydda den mot yttre skador. Detta kan du göra genom att polera och vaxa din båt. Även här har du ett flertal tillvägagångssätt du kan välja mellan. Det finns maskiner som kan göra polering och vaxning lättare, men många väljer att polera för hand med en trasa.
När du vaxar och polerar ytan på båten minskar du risken för att ytskiktet på båten torkar ut och spricker. Båten tål även både salt och sol bättre. Innan du börjar vaxa din båt, se då till att den är ordentligt torr och ren från tidigare rengöring för att vaxet ska fästa bättre.
Se efter skador på segel
Har du en segelbåt behöver du kontrollera så seglet är rent och helt, innan du beger dig ut på vatten. Du tvättar lättast ett segel med tvättmedel, såpa och en mjuk borste. För små skador på seglet i form av revor kan du ofta laga det själv med antingen självhäftande segelduk eller segeltråd och nål. För större skador behöver du lämna in seglet hos en segelmakare.
Slutligen
Att underhålla sin båt inför olika säsonger är A och O för att den ska vara hel och hålla längre. Det kan kännas omständligt och slitigt att faktiskt utföra jobbet, men belöningen som kommer med en startklar båt när vädret tillåter är värt det. Tänk även på att kontinuerlig underhållning i längden sparar dig mer pengar än om du behöver reparera flera delar av din båt.