Vikten av båtunderhåll! 

by

Underhåll för båtar ser annorlunda ut än för exempelvis en bil eller ett hus, men det innebär inte att det inte är lika viktigt. Din båt kommer behöva tvättas, vaxas, poleras samt inspekteras och undergå både vinterförvaring och vårrustning.  

Hur du väljer att hantera ett båtunderhåll är upp till dig, men det är en oundviklig del som du behöver räkna in i din budget. Vad behöver du underhålla på en båt och vilka delar kan du göra själv? Vi går i denna artikel igenom vikten av båtunderhåll!  

Varför är det viktigt med underhåll av din båt? 

När du köper en båt är det viktigt att du redan i köpstadiet är medveten om att båtunderhåll är en oundviklig del av ett båtägande och att du därför bör budgetera för det innan du gör din investering. En båt behöver olika slags underhåll beroende när på året det är och när båtsäsongen börjar. Förutom underhåll av själva båten kommer du även behöva ordna med inspektioner för att se att ingenting har gått sönder och att alla delar fungerar som de ska.  

Du bör aldrig underskatta den tid och pengar du behöver lägga ned på underhåll av din båt. Skjut därför inte upp på saker då delar istället kan gå sönder och kommer kosta dig betydligt mycket mer för att reparera. Om du inte sköter ditt underhåll av din båt riskerar du dessutom säkerheten ombord. 

Vilka underhåll är väsentliga? 

En del underhåll av din båt går att göra själv utan att anlita proffs, men det kräver att du har kompetens och erfaranhet av det sedan innan för att inte riskera att du skadar din båt. Professionella tjänster kostar dig visserligen mycket mer pengar, men att exempelvis reparera segel eller serva en motor gör du många gånger bäst i att överlåta till proffs. Det finns flera olika slags underhåll för din båt du behöver ha hand om veckovis, månadsvis och årligen. 

Tvätt, rengöring, vaxning och polering är alla olika typer av underhåll som du kan göra själv om du har kunskap och tid. Detta gör att du sparar en del, men du behöver dock ha i åtanke att städmaterial kommer kosta för att underhålla din båt. Du bör tvätta din båt minst varannan vecka då den lätt blir smutsig och samlar frätande salt som kan skada och ge båten slitage. Om du anlitar en firma så ser de till att din båt får denna service.  

Att vaxa och polera din båt är någonting som behöver göras en gång i halvåret eller en gång om året beroende på hur omfattande solexponeringen på din båt är. När du vaxar din båt skyddar du ytan från slitage och ser till så den får en fin finish. Se även till att du ordnar med en bottenrengöring av din båt månadsvis då alger och havstulpaner tillför friktion och tynger ned båten, som resulterar i att båten går långsammare och bränsleförbrukningen ökar. 

Underhåll årligen 

Förutom tvätt, polering och vaxning av skrov kommer du årligen behöva göra en djuprengöring av sittbrunnens dynor och kuddar, segelkapellet och kapellmaterial för att se till att det inte bildas mögel. Polera även bort eventuell rost, rengör dina teakdetaljer och se till att båten får en invändig djuprengöring innan båtsäsongen. 

Vinterförvaring och vårrustning är extra viktigt för båtar som hålls i ett kallt klimat. Förutom en vanlig service för att förbereda båten för vintern eller båtsäsongen behöver du även spola motorns kylsystem.  

Inspektion och service  

När det kommer till inspektion av din båt så finns det en hel del delar som du behöver inspektera och som behöver undergå service för en säker båttur. Båtmotorer behöver servas efter cirka 100 gångtimmar. Detta är i regel 1-2 gånger per år där du byter motorolja, bränslefilter, oljefilter och impeller. Här inspekterar även slangar, kablage och remmar. 

Till detta behöver du tillägga en inspektion av sjövattenfilter, elsystem, generator, kulventiler och packningar. Om du har en segelbåt behöver du få dina segel inspekterade och eventuellt lagade och tvättade periodvis. Den löpande riggen utsätts för UV-strålning och påfrestningar vilket gör att de till slut nöts ut och behöver bytas ut. För denna inspektion är det vanligt att man anlitar en professionell riggare.